Avrupa Parlamentosu Türkiye için acil toplandı

Medyaya ve hürriyetlere darbe operasyonuna ilk günden bu yana sert eleştiriler getirilen Avrupa Parlamentosu (AP) acil gündemle Türkiye'de özgür medyaya yönelik polis baskınlarını görüştü.

Avrupa Parlamentosu Türkiye için acil toplandı

Sosyal Demokratlar (S&D) ve Yeşiller (Greens/EFA) gruplarının liderleri İtalyan Gianni Pittella ve Alman Rebecca Harms üzerinde İngilizce “Özgür Basın Susturulamaz” yazılı pankartlarla kameralara poz vererek yöneticileri gözaltına alınan Zaman ve Samanyolu’na destek verdi.

Dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı “tutarlı olmaya” davet eden AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de katıldığı oturumda  söz alan tüm siyasi gruplar basın kuruluşlarına yapılan baskınları eleştirdi. Gözaltıların, "ifade özgürlüğüne darbe" olduğu mesajı verildi. AP'de Ocak 2015'te yapılacak genel kurul oturumunda  konuyla ilgili bir karar metni oylamaya sunulacak.

Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip eden AP Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, “Bugün Gülen hareketine yakın medya hedef alınıyor diye diğer muhalif grupların sessiz kalması yanlış olur. Bugün ifade özgürlüğü için dayanışma zamanı. Bir sonraki hedef diğer muhalif yayınlar olacaktır. Bu baskını AKP ile Gülen hareketi arasındaki mücadele olarak okumak yanlış olur.” ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın ‘Avrupa'nın Türkiye'ye demokrasi dersi vermeye hakkı yok' sözleri içinse, “Türkiye bir AB adayı ülke ve Türkiye'deki temel hak sorunları AB'yi ilgilendiriyor.” dedi. Almanya  Adalet Bakanı Heiko Maas da “Türkiye'deki gözaltılar bizim basın ve düşünce özgürlüğümüzle tek kelimeyle bağdaşmıyor.” diye konuştu.
<< Önceki Haber Avrupa Parlamentosu Türkiye için acil toplandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER