Avrupa Parlamentosu'ndan hükümete sert tepki

Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu muhafazakar Avrupa Halk Partisi (EPP), Türkiye’de polis baskınıyla bir gazete ve televizyon kanalından gazetecilerin gözaltına alınmasını şiddetle kınadı.

Avrupa Parlamentosu'ndan hükümete sert tepki

EPP’den yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmediğine dair giderek kötüleşen sinyaller var.” denildi.

EPP Grubu Sözcüsü Cristian Preda, Türk yetkililerden AB’ye üyelik konusundaki yönlerini netleştirmelerini istedi. Preda, “Artık Türk yetkililerinin niyetlerinin net olmadığını hissediyorum. Hâlâ AB’ye üye olmak istiyorlar mı, istemiyorlar mı? Hâlâ demokratik ve özgür bir toplum meydana getirmek istiyorlar mı? Türk toplumunda AB üyeliğini destekleyenler ve özellikle işadamları; yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü konusunda aşırı derecede endişeli. Son yaşananlar, öncelikle bu ülkenin Avrupalı geleceğini destekleyenler için alarm zillerini çalmalıdır.” dedi.

Avrupa Komisyonu’ndan, Türkiye ile müzakerelerde 23 ve 24. başlıkların açılması için net kıstaslar belirlemesini isteyen Preda, adalet ve temel haklar başlıklarını açılmasıyla AB’nin bu konuda Türkiye’deki meselelerle ilgili yapıcı katkı sağlayabileceğini vurguladı. Preda, “Bu girişimin başarıya ulaşması için Türk yetkililerin işbirliğine ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.
EPP Grubu’nun Gölge Türkiye Raportörü Renate Sommer de, AB’ye üye olmak isteyen bir ülke için demokratik değerlerin hayati önemine dikkat çekti.

Türk hükümetinin, basındaki muhalif fikirler ortaya konmasına gösterdiği rahatsız edici tepkiye değinen Sommer, “AB üyesi olmak isteyenler demokratik değerleri çiğnememelidir. Yolsuzluk iddialarının özensizce takip edilmesi ve son ilerleme raporu, bu ülkenin Avrupa ve demokrasiden giderek daha fazla uzaklaştığını gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Sommer, Anayasa Mahkemesi’nden de temel hakları sindirme girişimlerini durdurmasını istedi.

Hollanda Milletvekili Sjoerdsma: Türk hükümeti ateşle oynuyor

Demokratlar Birliği Milletvekili ve Dışişleri Sözcüsü Sjoerd Sjoerdsma, Türkiye'de gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirdi. D66 Milletvekili Sjoerdsma "Çok endişe verici bir durum, Türk hükümeti ateşle oynuyor. Daha üç sene önce demokrasisiyle çalkantılı bir coğrafyaya umut olan ülke şimdi kayıp gidiyor." şeklinde açıklamda bulundu.
<< Önceki Haber Avrupa Parlamentosu'ndan hükümete sert tepki Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER