Cumhurbaşkanı Meclis'i feshettirdi

Milyonlarca dolar mevduat bir anda çekilmesi üzerine çıkan krizden sonra meclis feshedildi.

Cumhurbaşkanı Meclis'i feshettirdi

Geçen hafta bankaların batacağı söylentisi üzerine milyonlarca dolar mevduat bir anda çekilirken çıkan krizden sonra meclis feshedildi.  Cumhurbaşkanı Plevneliev 5 Ekim’de erken seçim kararı aldı. Krizin atlatılması için Avrupa Komisyonu Bulgaristan’ın kredi limitini 2,3 milyar dolara çıkardı.

Avrupa ekonomik krizi atlatmanın hesaplarını yaparken Bulgaristan'da geçen hafta bankacılık sistemine ilişkin söylentiler ve çıkan kriz meclisin feshedilmesiyle sonuçlandı. Kısa mesajlar ve internetteki muhtelif platformlar üzerinden yayılan dedikodular sonrasında tasarruf sahipleri paralarını çekmek için bankalara hücum etmişti.

Önde gelen bankalardan milyonlarca dolar mevduat çekilirken zor duruma düşen ülkenin dördüncü büyük bankası Corpbank'ın yönetimine Merkez Bankası el koymuştu. Cuma günü First Investment Bank’tan 2 saat içinde 500 milyon dolar çekilmişti. Bunun üzerine banka işlem yapmayı durdurmuştu.

KRİZ YOK SALDIRI DÜZENLENİYOR

Uzun süredir ekonomik ve siyasi krizin devam ettiği ülkede Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev yaşananlardan sonra parlamentoyu feshetti. Erken seçimin 5 Ekim'de yapılacağını açıklayan Plevneliev, ülkeyi seçimlere kadar idare edecek geçici hükümetin hangi isimlerden oluştuğunu 6 Ağustos'ta duyuracağını söyledi.

Bankacılık sistemine ilişkin gelişmelere de değinen Plevneliev, tüm siyasi parti ve kurumların mali sistemi istikrara kavuşturmak için çaba gösterdiğini vurguladı.

Plevneliev, “Vatandaşın tasarrufu için kaygı duymasına gerek yok. Bankalar normal faaliyetlerine devam ediyor. Kriz yok, bankacılık sistemine saldırı var” dedi.

EURO-LEVA SABİTLENDİ

Bul­gar po­li­si ya­şa­nan kriz­le il­gi­li ola­rak “ya­lan bil­gi yay­ma­k” suç­la­ma­sıy­la 5 ki­şi­yi gö­zal­tı­na al­dı. Mer­kez Ban­ka­sı da kri­zi at­lat­mak için eu­ro-le­va ku­ru­nu sa­bit­le­di­ği­ni açık­la­dı. Av­ru­pa Ko­mis­yo­nu da da­ha ön­ce kri­ze dü­şen Yu­na­nis­tan, Por­te­kiz ve İs­pan­ya­’ya yap­tı­ğı gi­bi Bul­ga­ris­ta­n’­ın kre­di li­mi­ti­ni 2,3 mil­yar do­la­ra çı­kar­dı. Av­ru­pa Bir­li­ği­’nin en fa­kir ül­ke­sin­den ge­le­cek kre­di ta­lep­le­ri­nin hız­la kar­şı­la­na­ca­ğı­nı açık­la­dı.

Aylardır siyasi kriz var

Bankalara akın, ülke siyasetinde belirsizliğin hakim olduğu bir döneme denk geldi. Koalisyonun büyük ortağı Sosyalistler’in mayıs ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde hezimete uğraması üzerine Plamen Oreşarski Başbakanlığı’ndaki hükümet istifa edeceğini açıklamıştı.
Hükümetin bir yıllık görev süresine yolsuzluk iddiaları ve protestolar damga vurmuştu. IMF ise ekonomi ve siyasetteki sıkıntılarına rağmen Bulgaristan'dan özgüyle söz ediyor.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanı Meclis'i feshettirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER