Erdoğan Obama'yı ikna edemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteğine rağmen, Amerikan yönetimi, Suriye’ye yönelik tampon bölge ya da kara harekatı planı bulunmadığını bildirdi.

Erdoğan Obama'yı ikna edemedi

ABD Dışişleri Bakanlığı SözcüJen Psaki, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, New York’tan dönüşüyle birlikte dile getirmeye başladığı Suriye’de tampon bölge oluşturulması önerisine ilişkin soruyu “Geçen cuma günü General (Genelkurmay Başkanı Martin) Dempsey, “Şu an için planımızda yok” demişti. Bir şey değişmiş değil.” sözleriyle cevapladı.

Psaki, aynı yöndeki ikinci soruya karşı ise, ”Bu fikir uzun bir zamandır ortada. Türkiye ve başka ülkelerin bu konudan bahsettiğini söyleyebiliriz. Karar verildiğinde de uygulaması kolay olmayan bir şey. Ama eğer uygulamaya karar verirsek veya aktif bir şekilde düşünürsek eminim ki daha çok konuşuruz.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE TAÇ ÇİZGİSİNDE DURMAK İSTEMİYOR’

Psaki ayrıca, yine Erdoğan’ın New York dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarına atıfta bulunarak, söylediklerinden ‘kendilerinin taç çizgisinde durmak istemediklerini’ anladıklarını belirtti. Sözcü, bu ‘güçlü’ ifadelerin Türkiye’nin ‘daha angaje olmak istediğini açıkça gösterdiğini’ kaydetti.

‘KARA GÜCÜ PLANIMIZ YOK’

Psaki, Erdoğan’ın kara operasyonunun gerekliliğine ilişkin sözleri için net konuştu: ”Başkan Obama’nın defalarca söylediği gibi, Suriye’ye muharip kara gücü göndermek gibi bir niyet ya da planımız yok. Şu an için bölgedeki müttefiklerimizle ne türlü destek verebileceklerine odaklanmış durumdayız.”

‘TÜRKİYE’Yİ GÖRECEĞİZ’

Sözcü, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyondaki konumu ve ortaklığından ABD’nin memnuniyet derecesine dair bir soruya da “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yorumlarını duyduk, buradan sonra nereye gideceğimizi göreceğiz.” şeklince cevap verdi.

(Diken)

<< Önceki Haber Erdoğan Obama'yı ikna edemedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER