Freedom House raporunda Erdoğan'a ağır eleştiriler

Geçen sene hazırladığı basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi 'özgür olmayan ülkeler’ kategorisinde gösteren Freedom House, yeni raporunda Türkiye’yi ‘kısmen özgür ülkeler’ arasında gösterdi. Raporda Erdoğan hakkında önemli tespitler var

Freedom House raporunda Erdoğan'a ağır eleştiriler

Dünyada basın özgürlüğü konusunda çalışan uluslararası kuruluşların en önemlilerinden ‘Freedom Houseörgütü, ülkelerdeki basın özgürlüğünü incelediği geleneksel yıllık raporunu açıkladı.

Raporda Türkiye, basın özgürlüğü endeksinde ‘özgür olmayan ülkeler’ kategorisinden  ‘kısmen özgür ülkeler’e yükseltildi.
Yeni  raporda Türkiye’de basın özgürlüğü kısıtlamalarının devam ettiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki de konuyla ilgili açıklamalrda bulundu. Psaki, ülke ismi vermedi ancak biz de benzer sorunları yıl sonu raporumuzda dile getiriyoruz dedi.

Türkiye, 15 yıl sonra geçen yıl  ‘özgür olmayan ülkeler’ sıralamasına gerilemişti.

TÜRKİYE'YE DAİR ÖNEMLİ TESPİTLER

-Erdoğan ve AKP yetkilileri eleştirel gazeteciler, iş dünyası liderleri ve Alevi azınlığın üyeleri dahil diğerlerine karşı “hainler” diye konuştular. Hükümetin hoşuna gitmeyecek yayın yapan medya kurumları kapatıldı ya da soruşturma kapsamına alındı. 30 Aralık’ta gazete editörleri, dizi yazarları dahil Gülen’le ilişkili 30’dan fazla kişi, terörist örgüt kurma suçlamasıyla gözaltına alındı. Bu geniş çaplı protetostalara neden oldu.

- Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıl boyunca gücü elinde topladı ve demokratik çoğulculuğa karşı artan şekilde agresif bir kampanya başlattı. Açık bir biçimde medya sahiplerinden yayınlarını sansürlemelerini ve eleştirel gazetecileri işten atmalarını istedi. Anayasa Mahkemesi’ne kararlarına saygı duymadığını söyledi. Muhabirleri tehdit etti, kadın gazetecileri azarladı ve okul müfredatlarında radikal, hatta acayip değişiklikler yapılması emri verdi. Ağutos’ta başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına yükselince, anayasal kuralları ve kendi (eski) partisinin hükümetindeki bakanları aşıp ülkeyi cumhurbaşkanlığı sarayından yönetmesini sağlayacak gölge bir kabine kurdu.

-Yolsuzlukla mücadele mekanizmaları ve yargı sürecine siyasi müdahaleler, Alevi azınlık ve Sünni çoğunluk arasındaki gerilimler nedeniyle Türkiye’nin puanı aşağıya doğru bir eğilim sergiliyor.

-Erdoğan, daha önce AKP tarafından destekleniyorken şimdi hükümeti devirme komplosu kurmakla suçlanan Fethullah Gülen’in takipçilerinden oluşan “paralel devlet” unsurları tarafından uydurulmuş saydığı ses kayıtları dahil yolsuzluk kanıtını göz ardı etti. 45 binden fazla polis ve 2 bin 500’den fazla yargıç ve savcı farklı görevlere kaydırıldı.  Hükümet, bunun kurallara uymayan yetkililerin cezalandırılması için gerekli olduğunu söyledi. Eleştirenler ise bunun yolsuzluk soruşturmalarını durdurmak ve yargı bağımsızlığının altını oymak için tasarlandığını savundu.

<< Önceki Haber Freedom House raporunda Erdoğan'a ağır eleştiriler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER