Hicret diyarında gözyaşları sel oldu

Güney Afrika'da öğretmenlik yaparken geçirdiği trafik kazasında vefat eden Moğolistanlı Galimbek Şerifhan, Johannesburg'daki Nizamiye Camisi'nin kabristanına defnedildi.

Hicret diyarında gözyaşları sel oldu

Geçen hafta Çarşamba günü ailesi ile birlikte evine giderken, kendi kullandığı aracı ile yoldan çıkarak bir ağaca çarpan Galimbek öğretmenin eşi Junnur Şerifhan ve 5 yaşındaki oğlu Cemil kazayı kırıklarla atlatırken, uzun süre yoğun bakımda kalan 6 aylık Halil hala hastanede tedavi görüyor. Galimbek'in kardeşinin ve kayınbabasının cenazeye katılma isteği ile Moğolistan'dan Güney Afrika'ya gelmelerinin ardından defin işlemi bugün yapılabildi. 

CUMA CEMAATİ CENAZEYE KATILDI

Cuma namazının ardından caminin arka bahçesinde kılınan cenazeye Galimbek'in Moğolistan'dan gelen aile fertlerinin yanı sıra öğretmen arkadaşları, öğrencileri ve cemaatten de kalabalık bir topluluk katıldı. 

Kazanın ardından ağır yaralanan ve hastanede tedavisi devam eden Galimbek'in eşi de sabah saatlerinde Nizamiye'ye getirildi. Galimbek'in abisi ve kayınbabası acılı eşine destek verdi. 

NİZAMİYE İMAMLARI VE ÖĞRETMENLER HIÇKIRIKLARA BOĞULDU

Galimbek öğretmen ile Mısır'da beraber eğitim alan Nizamiye imamı İbrahim Atasoy gözyaşlarına boğulunca, Cuma ve cenaze namazını güçlükle kıldırdı. Nizamiye'de öğretmen Mısırlı Eşref, Güney Afrikalı Nicholas Bixa gibi, Sama Okulu’nun diğer öğretmenleri ile birçok gurbetçi Türk de cenazede gözyaşlarına hâkim olamadı. Galimbek öğretmeninin eşi ise henüz iyileşmediği için cenazeye sedye üzerinde Nizamiye'nin penceresinden katılarak, eşine son vazifesini yaptı. 

3 gün süren sıkıntılı yolculuğun ardından Johannesburg'a gelen ve 24 saat geçmeden vefat eden Galimbek öğretmen son dersinde öğrencilerine, "Benim memleketim çok uzak, herhalde bir daha gidemem." demiş. Kara Kıta'nın, Adem Tatlı'sı olan Galimbek öğretmen eşine de, "2 kere kaza geçirdim, 3'üncü de ölürüm, beni hicret yerime defnedin." diye vasiyet etmiş. 

Kaza haberinin ardından günlerdir dünyanın her yerinden hizmet arkadaşlarının yasını tuttuğu, dualar ettiği Galimbek öğretmen, 1. Dünya Savaşı'nda cenazesi götürülemediği için Johannesburg'a defnedilen ve sonra cenazesi Nizamiye'ye nakledilen Osmanlı'nın Güney Afrika'daki ilk ve son elçisi Remzi Efendi'nin yanına defnedildi. Kabristanın diğer sakini ise hizmet için geldiği Johannesburg'ta vefat eden Ömer Erol

9 çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olan Galimbek Şerifhan, Moğolistan'ın Bayan Ölgey şehrinde 1982'de doğdu. İlköğretimi Moğolistan'da tamamlayan Galimbek öğretmen liseyi Mısır'da, üniversiteyi Konya'da Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okumuştu. Galimbek Şerftan Johannesburg'daki Nizamiye Sama Koleji’nde öğretmenlik yapıyordu. 

CİHAN
<< Önceki Haber Hicret diyarında gözyaşları sel oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER