Hindistan seçimlerinde çarpıcı karar

Genel seçimlerin sürdüğü Hindistan’da iki siyasetçinin daha önceki nefret söylemleri sebebiyle miting yapmaları yasaklandı.

Hindistan seçimlerinde çarpıcı karar

Genel seçimlerin sürdüğü Hindistan’da 'seçim komisyonu' iki siyasetçiyi daha önceki nefret söylemleri sebebiyle miting yapmalarını yasakladı. Komisyon iki parti liderini eyalette miting yapmaları durumunda tutuklanmalarına karar verdi.

Seçim komisyonu, Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) Uttar Pradeş eyaletindeki lideri Amit Shah ve Uttar Pradeş eyaleti hükümetini kuran Samajvadi Partisi (SP) lideri Azam Khan’ı seçim süresince eyalette her türlü seçim faaliyeti, miting, halka hitap etmelerini yasakladı. Hindistan Seçim Komisyonu Baş Komiseri Veeravalli Sundaram Sampath ve komiserleri Harishankar Brahma, Syed Nasim Ahmad Zaidi imzalı kararla, BJP’nin ve SP’nin oy deposu olarak gördükleri eyalette 12 Mayıs’ta bitecek genel seçimler süresince seçimle alakalı hiçbir faaliyet yürütemeyecek.

BJP lideri Amit Şah, Uttar Pradeş eyaletindeki Muzaffarnagar bölgesinde seçim konuşmasında, “Bu seçimler ölüm kalım seçimi, Hinduların intikam alma seçimi” ifadeleri ile Hindu halkını provoke etmekle suçlanıyor. SP lideri Azam Khan ise bir seçim konuşmasında Hindistan’ın Pakistan ile 1999 yılında yaptığı Kargil savaşını kazanmasını Müslüman askerlerin sağladığını söylerek halkı dinsel ve toplumsal olarak ayrımcılığa itmekle suçlanıyor.

Hindistan Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, haklarında şikayet olan iki siyasetçi ile alakalı polis şikayet kaydının biran önce Allahabad Yerel Mahkemesi'ne ulaştırılarak tutuklama kararının çıkarılması gerektiğini bildirdi. BJP ise Allahabad Mahkemesine başvurarak Amit Shah hakkındaki şikayet metninin gündeme iptali ve herhangi bir tutuklamanın olmaması yönünde dilekçe verdi.

Tarihinde birçok defa Hindu-Müslüman çatışması yaşayan Hindistan’da, bu seçimlerde 2002 yılında Gujarat eyaletindeki Hindu-Müslüman çatışmalarında 3 bin kişinin ölmesinden sorumlu tutulan eyalet başbakanı Narendra Modi BJP’nin Hindistan Başbakanı adayı olarak öne çıkıyor.

815 milyon seçmenin olduğu Hindistada, 7 Nisan’da başlayan Hindistan genel seçimleri 12 Mayıs’ta 9 aşamada tamamlanacak. 16 Mayıs’ta ise seçim sonuçları sayılarak ilan edilecek. 

CİHAN
 
<< Önceki Haber Hindistan seçimlerinde çarpıcı karar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER