IŞİD var gücüyle saldırıyor, büyük kazanım elde edebilir

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD'in Kobani çevresinde, Türkiye sınırı boyunca 20-30 köyü ele geçirdiğini açıkladı. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanırken çok önemli görülen Kobani düşerse, IŞİD Musul'dan sonra en büyük kazanımlarından birini elde etmiş olacak

IŞİD var gücüyle saldırıyor, büyük kazanım elde edebilir

İç karışıklığın sürdüğü Suriye'de, PYD kontrolündeki Kobani'yi ele geçirmek isteyen IŞİD militanları ile PKK/PYD arasındaki çatışmalar Türkiye sınırına yakın sınır hattında tüm şiddetiyle devam ederken her iki grup da Kobani’ye yoğun askeri sevkiyat yapıyor. Kobani çevresindeki 30 kadar köyün IŞİD'in eline geçtiğini belirten ABD kaynakları sınırdaki insani drama dikkat çekti.

KOBANİ'YE KARŞILIKLI SİLAH VE ASKERİ YIĞINAK

Daha önce Şanlıurfa’nın Akçakale sınırı karşısında bulunan Telabyad sınır kapısını ele geçiren IŞİD, Mürşitpınar sınırı karşısında bulunan Kobani sınır kapısını ele geçirmek için sınıra yoğun askeri sevkiyat gerçekleştiriyor. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Mürşitpınar sınırının sıfır noktasında olan PKK/PYD kontrolünde bulunan Kobani (Ayn el-Arab) kentini ele geçirmek için dünden beri kent civarı köyleri yoğun grad füzeleri tank roket ve havan topu atışı saldırılarına maruz bırakan IŞİD, Kobani kentini işgal etmek için sınıra yoğun askeri ve zırhlı araç sevkiyatı yapıyor.

 Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunan Kobani kentini doğu, batı ve güney’den olmak üzere üç koldan kuşatan IŞİD, Kobani’ye 15-20 km mesafedeki 29 köyü ele geçirdi. IŞİD, sınır hattında bulunan Kobani’yi PKK/PYD’den almak yaklaşık 3 bin IŞİD milisi ile beraber sınıra konvoy halinde tank, havan topu, füze sistemleri ve roketatar sevkiyatı gerçekleştirdiği öğrenildi.

Öte yandan PKK/PYD, IŞİD’in Kobani kentini üç koldan kuşatıp Kobani’ye bağlı 29 köyü işgal etmesinden sonra Kamışlı, Dair ez Zor ve Afrin’de bulunan Halk Savunma Güçleri (YPG) olarak adlandırılan yaklaşık 1500 silahlı PYD/YPG üyesini Kobani kentini savunması için Kobani’ye doğru konvoy halinde harekete geçirdi.

Kamışlı Dair ez Zor ve Afrin’den konvoy halinde Kobani’ye doğru hareket eden çok sayıda PYD/YPG milislerinin geçiş güzergâhlarında yer yer IŞİD milisleri ile çatışmaya girdikleri belirtildi. Sınırda yaşanan bu gelişmelerden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri TSK, Kobani sınırına askeri sevkiyat gerçekleştirirken, Akçakale-Suruç sınır hattında bulunan askeri birliklerini alarma geçirerek sınırda adeta teyakkuza geçti.

KOBANİ TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ

IŞİD'in Batı'ya doğru ilerleyişinde kilit role sahip Kobani (Ayn-el Arap) Türkiye sınırının birkaç km ötesinde bulunuyor. YPG lideri Salih Müslim'in de memleketi olan ve yerleşim birimi bölgede Abdullah Öcalan'ın “demokratik özerklik” tezinin somut uygulama alanı bulduğu tek yer olarak biliniyor. Buranın IŞİD'in eline geçmesi halinde IŞİD'in tüm kuzey Suriye'ye hakim olmasının önü açılırken Türkiye'nin de IŞİD'le olan sınırı genişleyecek, muhtemel bir ABD operasyonunda sınırın Türkiye tarafına kaçacak IŞİD unsurları güvenlik riski oluşturacak

ABD İZLEMEDE: 30 KÖY IŞİD'İN ELİNDE

ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi Direktörü Jeff Rathke, IŞİD'in ele geçirdiği bölgelere ilişkin bilgileri olduğunu ve gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.
Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rathke, IŞİD'in ilerleyişinden derin endişe duyduklarını belirterek, "Anladığımız kadarı ile 20-30 köyü ele geçirdiler, durumu yakından izlemekteyiz. 3 ile 7 bin arasında Suriyeli Kürt'ün sınıra yığıldığından haberdarız. Birleşmiş Milletler'e göre, 5 bin Kürt Türkiye'ye kaçmaya çalışıyor" dedi.
Rathke, Suriye'den 850 bin, Irak'tan da 200 bin mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin büyük bir cömertlik sergilediğini belirtti ve Türk yetkililer ile düzenli olarak görüştüklerini söyledi.

SAMANYOLUHABER.COM/AJANSLAR
<< Önceki Haber IŞİD var gücüyle saldırıyor, büyük kazanım elde edebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER