İngiltere'den 35 yıl sonra bir ilk

İngiltere Başbakanı Cameron'ın bugün Ruhani ile görüşecek...

İngiltere'den 35 yıl sonra bir ilk

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bugün İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmesi ve IŞİD'e karşı mücadeleye katılması konusunda İran'ı ikna etmeye çalışması bekleniyor.

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çerçevesinde yapılacak Cameron-Ruhani görüşmesi, tarihi nitelikte olacak. Görüşme, 1979 İran İslam Devrimi'nden sonra İngiltere Başbakanın, İran Cumhurbaşkanı ile yaptığı ilk yüz yüze görüşme olma özelliğini taşıyacak. Cameron'ın Ruhani'den IŞİD'e mücadeleye katılmasının yanı sıra Esed rejimine desteğini çekmesini de istemesi öngörülüyor.

İngiltere ile İran arasındaki ilişkilerde geçen yıldan bu yana düzelme görülürken, Irak'taki gelişmeler de ilişkilerin iyileşmesine ivme kattı.

Irak'ta geniş tabanlı bir hükümetin oluşturulması ve istikrarın sağlanması için İran'ın yardımına ihtiyacı olan İngiltere, haziran ayında Tahran Büyükelçiliği'ni yeniden açma kararı almıştı.

İngiltere Başbakanı Cameron, IŞİD'e karşı işbirliği kararının İngiltere ile İran'ı birbirine daha da yakınlaştırdığını doğrulayarak, Irak'ta yaşananlardan önce de ilişkilerin geliştirilmesi yönünde harekete geçildiğini söylemişti.

İngiltere de birçok Batı ülkesi gibi Hasan Ruhani dönemini Suriye krizinin sona ermesi ve Tahran'ın nükleer programı ile ilgili uluslararası toplumdaki gerginliğin giderilmesi için fırsat olarak görüyor.

Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu 2005-2013 döneminde, İngiltere-İran diplomatik ilişkilerindeki kötüleşme, Kasım 2011'de İngiltere'nin İran'a yönelik yeni yaptırım kararı ve ardından Tahran Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıyla kopma noktasına gelmişti. İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini kapatma kararı aldığı dönem, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nden sonra iki ülke ilişkilerinde yaşanan en kötü süreç olarak nitelendirilmişti.

AA

<< Önceki Haber İngiltere'den 35 yıl sonra bir ilk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER