İran'dan ABD'ye nükleer uyarı

İran, ABD'nin yaptırımlarını sıkılaştırması durumunda hükümete uranyum için yetki vereceklerini söyledi

İran'dan ABD'ye nükleer uyarı

İranlı iki milletvekili ABD'nin İran'a karşı aldığı yaptırımları sıkılaştırması durumunda hükümete uranyum zenginleştirme oranını yüzde 60'a çıkarma yetkisi vereceklerini söylediler. 

İran Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Muhammed Hasan Asferi, ABD'nin İran' karşı aldığı yeni yaptırım kararlarını eleştirerek, "Bu durumun devam etmesi halinde Meclis, uranyum zenginleştirme oranının yüzde 60 düzeyine çıkarılmasını onaylayarak hükümete bu konuda yetki verecek" dedi.  

ABD'nin yeni yaptırım kararları alarak güvenilir olmadığını kanıtlamış olduğunu ifade eden Asferi, Washington yönetiminin bu tavrının Tahran'ın Batılı ülkelerle yürüttüğü nükleer müzakereleri olumsuz etkileyeceğini söyledi. 

ABD'nin yeni yaptırım kararına benzeri bir tepki de Meclis Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi İbrahim Ağa Muhammedi'den geldi. Muhammedi, "ABD'nin İran'a karşı düşmanca tavırlarını sürdürmesi halinde yüze 60 uranyum zenginleştirme konusunu Meclis gündemine taşırız" diye konuştu. 

Washington yönetimi, yakın zamanda İran'a yönelik yaptırımları ihlal etmekle suçladığı 25'den fazla şirket ve kişi hakkında yeni yaptırım kararı almıştı.Tahran yönetimi şu an uranyumu yüzde 20'ye kadar zenginleştiriyor.  

İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya 'P5+1' arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan anlaşmaya göre Tahran elindeki yüzde 20 zenginleştirmiş uranyumu saf dışı bırakmayı ve zenginleştirme işlemini yüzde 5 oranıyla sınırlı tutmayı taahhüt etmişti. Karşılığında Batılı ülkeler İran'a yeni ekonomik yaptırım almama sözü vermişti.

DHA
<< Önceki Haber İran'dan ABD'ye nükleer uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER