İran'dan Reza Zarrab sorusuna ses getirecek cevap!

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Yardımcısı Masume Ebtekar, takipsizlik kararı verilerek kapatılan 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alınarak daha sonra serbest bırakılan Reza Zarrab hakkında çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İran'dan Reza Zarrab sorusuna ses getirecek cevap!

İşte Hürriyet Gazetesi'nde yer alan  Masume Ebtekar'ın Reza Zarrab sorusuna ve yolsuzluk iddialaran verdiği cevap...
YOLSUZLUK KARANLIK ODALARDA OLUR ENGELLEMEK İÇİN ÖZGÜR BASIN ŞART
 
- Geçen hafta 17 Aralık’ın birinci yıldönümüydü. Türkiye’de dört bakanın istifa etmesine neden olan yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı tarihten bahsediyoruz. O tarihte tutuklanan isimlerden birisi de İrangenç bir işadamı olan Reza Zarrab’dı. Kısa bir sure sonra İran’daki ortağı olduğu iddia edilen Babek Zencani de ülkenizde tutuklandı. Zencani hâlâ cezaevinde, Zerrab ise çoktan serbest bırakıldı. Son derece karmaşık bir denklem. Tam olarak ne oldu?

Maalesef bizde de Türkiye’deki gibi yolsuzluk vakaları vardı, hükümetler ve devlet kurumları içinde her türlü yolsuzluk vardı. Bizim hükümet göreve geldiği andan itibaren kurumları bundan temizlemek için yeni bir strateji ortaya koydu. Kamu fonlarını zimmetine geçiren kamu görevlilerin geçmişte uygulamış olduğu taktiklerle mücadeleyi yaygın hale getirmek için çok büyük bir ulusal konferans düzenledik. En başta konuştuğumuz sivil toplum meselesi yolsuzlukların önlenmesi için hayati önemde. Hükümetin denetlenebilmesi için sivil toplum, özgür basın ve eleştiriye açık bir ortam olması şart. Eğer oda karanlıksa her şey olabilir. Eğer oda aydınlıksa insanlar yasadışına kolay kolay çıkamaz. Yolsuzluk karanlık odalarda olur, özgür basın ve özgür sivil toplum olmadığı zaman olur. Bizim hükümetimiz karanlıklar kalmasın diye uğraşıyor. Umarım iki hükümet arasında bu alanda gereken yakın işbirliği gerçekleşir.

- Basın özgürlüğünden bahsetmişken Türkiye’de geçen hafta bir gazete ve bir televizyonun yayın yönetmenleri tutuklandı. Birisi serbest bırakıldı ama diğeri terör örgütü üyeliği suçlamasıyla yargılanacak. Takip edebildiniz mi?

Bana göre artık hükümetler eskiye oranla eleştiriye çok daha fazla açık olmalı. Elbette bu bahsettiğiniz olaydaki kişilerle ilgili özel suçlamalar olabilir, buna yargı karar verir. Ama hükümetlerin bu tür tasarrufları kesinlikle olmamalı. İfade ve basın özgürlükleri bir ülkede yanlış giden şeylerin ya da yolsuzlukların önlenmesi açısından kritik önemde. Özgür basın ve açık bir sivil toplum ülkenin şeffaf, hesap verebilir bir yöne gitmesine ve etik bir yaklaşım benimsemesine yardımcı olur.
<< Önceki Haber İran'dan Reza Zarrab sorusuna ses getirecek cevap! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER