Katliamın yıl dönümünde yine kan aktı

Mısır’da 14 Ağustos 2013’teki Rabia Meydanı katliamının yıldönümünde polis meydanda eylem yapan protestoculara müdahale etti, 3 kişi öldü.

Katliamın yıl dönümünde yine kan aktı

Mısır güvenlik güçleri Rabia yıldönümü protestoları düzenleyen Mısırlılara karşı şiddet kullanıyor. Mısır'da 3 Temmuz 2013'te gerçekleşen askeri darbenin ardından gösterilerin merkezi haline gelen Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki sivillerin kanlı bir müdahaleyle dağıtılmasının yıl dönümü dolayısıyla farklı kentlerde düzenlenen gösterilere polis müdahele etti. Müdahele sonucunda 3 kişi öldü. Polisin darbe karşıtlarına müdahalesi devam ediyor. 14 Ağustos "Dünya Rabia Günü” ilan edildi Uluslararası Rabia Platformu, Mısır'da Rabia Katliamı'nın gerçekleştiği 14 Ağustos'u, "Dünya Rabia Günü” ilan etti. Sivil ve demokratik bir seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve hükümetine yönelik 3 Temmuz 2013'te gerçekleştirilen darbenin ardından Mısırlılar iradelerine sahip çıkarak darbe karşıtı protestolar düzenledi.

Rabiatul Adeviyye Meydanındaki katliamının yıl dönümü
 Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak ve diğer darbe karşıtı grupların çağrısı üzerine başkent Kahire, İskenderiye, Buheyra, Suhac, Beni Suveyf ile ülkenin doğusundaki Dimyat ve Feyyum kentlerinde düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerde, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin resimleri ve Rabia işareti olan dövizler yer alırken, darbe sonrası cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi protesto edildi.  Başkentteki Medinetu'n-Nasr'da yürüyüş yapan göstericiler, yaşanan kanlı baskınlara işaretle ellerini kana boyadılar.  İskenderiye'nin Ebu Süleyman, es-Suyuf ve Burcu-l Arap bölgelerinde düzenlenen yürüyüş ve gösterilerde de darbe karşıtı sloganlar atıldı.

“Planlı katliam”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de, Mısır güvenlik güçlerinin 2013 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında, darbe karşıtı gösterilerin dağıtılması sırasında yaklaşık 1150 göstericiyi ‘planlı bir şekilde’ öldürdüğünü açıkladı. HRW’nun açıkladığı rapora göre, Mısır güvenlik güçleri göstericilere karşı modern tarihte işlenen en büyük katliamlardan birini gerçekleştirdi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı avukatları ise HRW tarafından hazırlanan raporda yer alan katliam kanıtlarını uluslararası mahkemelere sunacaklarını duyurdular.

BİNDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Mısır'daki darbenin ardından yapılan gösterilerin merkezi başkent Kahire'deki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarına 14 Ağustos 2013'te emniyet güçlerinin müdahalesinde binden fazla gösterici hayatını kaybetmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı.
<< Önceki Haber Katliamın yıl dönümünde yine kan aktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER