Mısır'da korkulan oldu, çok sayıda ölü var

Mısır güvenlik güçlerinin Adeviyye ve Nahda meydanlarındaki darbe karşıtlarına yaptığı müdahalenin ardından ölü sayısı gittikçe artıyor.

Mısır'da darbe karşıtı göstericilere ateş açıldı

Müslüman Kardeşler olaylarda 600 kişinin öldüğünü, 7 bini aşkın kişinin de yaralandığını bildirdi.


Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, ülkede 1 ay olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu

Güvenlik güçleri göstericilerin üzerine rastgele ateş açtı

Mısır'da güvenlik güçleri, ordunun yönetime el koymasının ardından Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında 40 günü aşkın süredir gösterilerini sürdüren darbe karşıtlarına bu sabah müdahaleye başladı. Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçleri göstericilerin üzerine rastgele ateş açtı.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtlarına bu sabah itibarıyla güvenlik kuvvetlerinin başlattığı müdahale sürüyor. Meydanın güneyindeki caddelerden zırhlı araçlar ve iş makineleri ile darbe karşıtlarına müdahale etmeye başlayan güvenlik güçlerinin rastgele ateş açtığı bildirildi. Meydandan yapılan canlı yayınların kesildiği ve jammer marifetiyle göstericilerin iletişim kanallarını kullanmalarının engellendiği belirtildi.


 Mısır Sağlık Bakanlığı: Çatışmalarda 5’i polis, 13 kişi öldü


Mısır devlet televizyonu, Sağlık Bakanlığı'nın olaylarda toplam 13 kişinin öldüğü açıklamasına yer verdi. Habere göre, ölenlerden 5'i polis, 8'i ise sivil


Bu arada Mısır'da güvenlik güçlerinin başkent Kahire'de devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarına müdahale etmesi sonucu çok sayıda kişinin öldüğü, onlarca kişi de yaralandığı ifade ediliyor. 

Sağlık Bakanlığı ölü sayısını 13 olarak açıklarken, Müslüman Kardeşler sadece Rabiatül Adeviyye meydanında güvenlik güçlerinin göstericilere ateş açması sonucu 300 kişinin öldüğünü, toplam rakamın ise 400 civarında olduğunu ifade ediyor. 


Tıbbi yardıma engel

Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtlarına müdahalesinde Rabiatul Adeviyye meydanındaki yaralılara tıbbi yardım engelleniyor. Rabiatul Adeviyye sahra hastanesindeki gönüllü doktorlarından Muhammed Yusuf, seyyar morgun cenaze ile dolduğunu bu nedenle çoğu cenazenin başka odalara taşındığını anlattı.

Yusuf, gönüllü doktorların meydana girmesine güvenlik kuvvetlerinin izin vermediğini, bu nedenle yaralıları sınırlı sayıdaki doktorla tedavi etmek zorunda kaldıklarını aktardı.


Hayatını kaybedenler arasında 2 çocuk ile bir doktor bulunuyor

Darbe Karşıtı Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, saldırıda 2 çocuğun hayatını kaybettiği belirtilirken, Rabiatul Adaviye Meydanında yaralıları tedavi etmeye çalışan bir doktorun da açılan ateş sonucunda hayatını kaybettiği ifade edildi. 

Rabiatul Adaviye Meydanında darbeye karşı gösterilerde yer alan El Ezher ulemasından yaklaşık 30 kişinin de saldırı sırasında hayatını kaybettiği öne sürüldü. 

Meydandaki sahra hastanesindeki doktorlar, ölen kişilerin kimliklerine ilişkin açıklamanın daha sonra yapılacağını kaydettiler.


İhvan'dan "sokaklara dökülün" çağrısı

Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yetkililerinden Muhammed el-Bilteci, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki darbe karşıtlarına destek için Mısırlılardan "sokaklara dökülmelerini" istedi.

Bilteci, Hürriyet ve Adalet Partisi'ne ait internet sitesinde yaptığı açıklamada, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanındaki şehit, yaralı, çocuk ve kadınlara destek için Mısırlıların "sokaklara dökülmesi" çağrısı yaptı.

İhvan Sözcüsü Ahmed Arif de açıklamasında, "Şu an Mısır'da yaşanan bir katliamdır ve bunun sorumlusu Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile darbecilerdir" ifadelerini kullandı.

Mısır güvenlik güçlerinin, Nahda ve Rabiatul Adeviyye meydanlarındaki darbe karşıtlarına müdahalesi sürüyor.


Sadece yakalama kararı olanlara tutuklama

Mısır İçişleri Bakanlığı, Rabiatul Adeviyye ile Nahda medyalarında gösteri yapan protestocularından sadece haklarında yakalama kararı bulunanları tutuklanacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, sabah erken saatlerinde Rabiatul Adeviyye ile Nahda meydanlarında, 40 günden fazla süren gösterilerini dağıtmaya başlayan emniyet güçleri, boşaltma işleminden önce çıkmak isteyenlere güvenli çıkışı temin edeceğini duyurdu.

Açıklamada, Meydanların boşaltılması işlemini kanunlara uygun şekilde gerçekleştirdiğini anımsatan bakanlık, güvenlik güçlerine karşı yapılacak her türlü sorumsuz davranışın, yasal müdafaa çerçevesinde gereken karşılığı verileceğini vurguladı.

Öte yandan bakanlık, medya organları ve insan hakları örgütleri ile halkı, meydanların boşaltılma işlemlerinde icra edilen uygulamalarını takip etmeye davet etti.

İçişleri Bakanlığı daha önce gösteri yapılan meydanlarının güvenlik güçleri tarafından sonlandırıp, güç kullanarak boşaltılacağını açıklamıştı.

Müslüman Kardeşler’den politikacı Belgati’nin kızı öldü
 Müslüman Kardeşler'den politikacı Muhammed El Belgati'nin 17 yaşındaki kızının öldüğü bildirildi. 

Müslüman Kardeşler olayı doğruladı. El Belgati, başkent Kahire'deki Rabiatül Adeviyye meydanındaki oturma eylemine katılıyordu. 

Bu arada El Cezire ve Arabiye televizyonları, Müslüman Kardeşler'in üst düzey yöneticisi ve strateji uzmanı Hayrat El Şatır'ın kızı ve damadının Kahire'deki Rabiatül Adeviyye meydanında öldüğünü bildirdi.

Ramses ve Mustafa Mahmud meydanlarındaki darbe karşıtlarına da polis müdahale etti

Mısır güvenlik güçleri, Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarına müdahalesinin ardından, Ramses ve Mustafa Mahmud meydanlarında toplanan göstericilere de müdahaleye başladı.

Polisin göstericilere müdahalesi sonucunda, kentin doğusu ile batı yakasını birbirine bağlayan 6 Ekim Köprüsü trafiğe tamamen kapatıldı. 

Polisin gaz ve göz yaşartıcı bomba ile müdahale ettiği, darbe karşıtı protestocuların da polise taş ve sopalarla karşılık verdiği gözlendi. Polisin müdahalesinde çok sayıda darbe karşıtı yaralandı.
<< Önceki Haber Mısır'da korkulan oldu, çok sayıda ölü var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER