NATO'dan planları alt üst edecek çıkış

NATO sözcüsü, Türkiye'nin Çin füzesini tercih etmesi konusunda 'en üst seviyede endişeliyiz' açıklamasını yaptı.

Çin yeni füzesi FD-2000'i tanıttı!

NATO sözcüsü Oana Lungescu, Ankara’nın Çin yapımı bir füze savunma sistemini tercih etmesi kararını değerlendirdi. Sözcü, ‘Bu yapının NATO sistemiyle uyumu konusunda üst seviyede endişeliyiz’ dedi. Lungescu, Türkiye’nin nihai kararını henüz vermediğinin altını çizdi.

Türkiye’nin uzun menzilli füze savuma sistemi ihalesini bir Çin firmasına vermesini değerlendiren NATO sözcüsü Oana Lungescu, ‘sistemin NATO standartlarına uyumu konusunda endişeli olduklarını’ söyledi.

Lungescu, Brüksel’de bugün başlayacak NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde gazetecilere bir değerlendirme yaptı. Müttefiklerin satın alacakları silahları kendi başlarına seçtiğinin altını çizen Lungescu, “Her ülke ihtiyacı olan silah sistemini kendi seçer ve alır” dedi. Lungescu, bu konuda her ülkenin kendi kararını verme hakkı olduğunu ifade etti.

‘ENDİŞE DERECEMİZ 5’

Bugün Gazetesi'nin haberine göre Sözcü, Çin sisteminin NATO ile uyum sağlaması konusunda ise endişe taşıdıklarını vurguladı. Gazetecilerin “Bu endişenizi 1 ile 5 arasında derecelendirseniz kaç puan verirsiniz’’ sorusuna Lungescu, “Kesinlikle 5 olur” karşılığını verdi.

NATO sözcüsü Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkililerinin Çin ile imzaların yıl sonuna kadar atılabileceği açıklamaları konusunda ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Henüz son karar verilmedi’ sözlerini hatırlattı.

TEKNİK YAPISI BİLİNMİYOR

Türkiye’nin kararını değerlendiren bir başka NATO yetkilisi de temel sorunun Çin malı sistemin teknik yapısının bilinmemesi olduğunu söyledi. Bu durumun bir güvenlik sorunu meydana getirdiğine işaret eden yetkili, “Benzer bir kararı başka bir üye ülkenin alması durumunda da aynı endişeleri taşırız. Sadece Çin’den değil müttefikler dışında bir başka ülkeden de bu tür bir alım yapılması halinde yine güven nedeniyle endişe duyulur” değerlendirmesi yaptı.

<< Önceki Haber NATO'dan planları alt üst edecek çıkış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER