Ölen insanlardan sorumlu muyum?

Efsane Rus silahı Kalaşnikov'un mucidi Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof'un ilginç bir mektubu ortaya çıktı.

Ölen insanlardan sorumlu muyum?

Efsane Rus silahı Kalaşnikov'un mucidi Mihail Timofeyeviç Kalaşnikof'un 23 Aralık 2013'de ölmeden 6 ay önce Rus Patriği Krill'e yazdığı mektup ortaya çıktı. Rus İzvestiya gazetesinin ortaya çıkardığı mektupta, ünlü mucidin icat ettiği silah yüzünden vicdan azabı çektiği görülüyor. Patrik Krill'e hitaben yazdığı mektuba Kalaşnikov, şu satırlarla başlıyor:

"Ruhumdaki acı dayanılmaz bir halde. Kendime şu soruyu soruyorum; Eğer benim silahım insanları öldürmek için kullanıldıysa, bunun anlamı, bir köylü kadının oğlu ve Ortodoks Hristiyan olan 93 yaşındaki Mihail Kalaşnikof, insanların ölümünden -ki o insanlar düşman bile olsa- sorumlu mudur?"

Bu satırlardan sonra iyi ve kötü kavramı arasındaki düşüncelerini ifade eden Rus mucit, yazdığı satırlarda ölümün yaklaştığını hissettiğini ifade ediyor.

"Evet, bizim topraklarımızda kiliselerin ve manastırların sayıları çoğalıyor ancak şeytanlar azalmıyor. İyi ve kötü bir arada yaşıyor ve birbirleriyle dövüşüyor ve en kötüsü de insanların ruhlarında birbirlerine boyun eğiyor. İşte sonunda bu dünyadaki hayatımın sonuna çekildim. Bu bir çeşit, gençliğimde icat etmek istediğim ebedi bir makinaya benziyor. Işık ve karanlık, iyi ve kötü bir arada olmadan var olamaz mı? Bu yoldaki şeyleri gerçekten Tek bir Tanrı mı düzenledi?"

Aynı mektupta Kalaşnikof ayrıca, Rusya'nın savuma endüstrisi hakkında da düşüncelerini açıklıyor ve Rus Ortodoks kilisesinin rolüne dikkat çekerek "Dünyaya kutsal değerleri, iyilik ve merhameti getiriyor." ifadelerini kullanıyor.

Mektupla ilgili olarak gazeteye konuşan Patrikhanenin basın sekreteri Aleksandr Volkov, Kalaşnikof'un mektubunun patrikhane tarafından cevaplandığını belirtti. Mektubun, kilisenin ağır eleştiriler altında olduğu bir zamanda yazıldığına dikkat çeken Volkov, Patrikhanenin, efsane ustaya ilgisi ve takındığı pozisyonu için teşekkür ettiğini söyledi.

Volkov, "Mihail Kaleşnikof vatanseverliğin ve doğru davranışların bu ülkedeki iyi bir örneğiydi. Kilise vatan savunması için icat edilen silah tasarımcılarını ve orduyu destekliyor." şeklinde konuştu.

Mihail Kalaşnikof'un 1944 yılında tasarladığı Kalaşnikof marka silahlar, günümüzde, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 60'tan fazla ülkede kullanılıyor. Dünya üzerinde 100 milyondan fazla sayıyla, en fazla üretilen piyade tüfeği rekorunu elinde bulunduruyor.

(CİHAN)
<< Önceki Haber Ölen insanlardan sorumlu muyum? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER