Özgürlük Anıtı Sandy mağduru

ABD'nin simgelerinden biri olan Özgürlük Anıtı'nın Sandy Kasırgası mağduriyeti devam ediyor.

Özgürlük Anıtı Sandy mağduru

Anıtın  çevresindeki temizlik ve onarım çalışmalarının yaz aylarında tamamlanması  bekleniyor.
         
Özgürlük Anıtı, ABD'nin bağımsızlık sembolü. Fransızlar tarafından  bağımsızlığının yüzüncü yılında ABD'ye hediye edilen anıt, yıllık 3 milyondan  fazla turist ağırlıyor.
        
 ABD'nin doğu kıyılarını vuran ve özellikle New Jersey ve New York  eyaletlerini etkileyen Sandy Kasırgası sırasında anıtın bulunduğu Özgürlük  Adası'nın dörtte üçü sular altında kaldı.
         
Adada ve anıtın çevresinde ciddi tahribat ve çöp yığını oluşurken anıtta  herhangi bir zarar olmadığı bildirildi. Buna rağmen adada kasırganın yaralarının  sarılması, üç aydan fazla zaman geçmesine rağmen tamamlanamadı.
         
Kasırga nedeniyle Özgürlük Adası'nın alt yapısı zarar gördü. Su ve  aydınlatma sistemleri ile ziyaretçilerin yürüyüş yollarında tahribat oluştu.
         
Özgürlük Adası'ndaki temizlik çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığı,  onarım çalışmasının ise yaz aylarında bitirilmesi ve yeniden turistlerin  ziyaretine açılması planlanıyor ama açılış için henüz kesin tarih yok.
         
Özgürlük Anıtı ve Adası'nın onarım çalışmaları için milyonlarca dolar  gerektiği belirtilirken Şükran Günü ve Noel'de anıtın kapalı olmasıyla New  York'un önemli bir gelirden yoksun olacağı belirtiliyor.
         
Kongre'nin Sandy mağdurları için tahsis ettiği yardımdan faydalanacak  adada, sadece iskelelerin onarımı için 28 milyon dolara ihtiyaç olduğu ifade  edildi.
         
Yetkililer benzer kasırgaların yaşanması ve suların yükselmesine karşı  adada yeni önlemler alındığı için çalışmaların uzun sürdüğünü belirtiyor.
         
Hikayesi Osmanlı'ya dayanıyor
         
Fransız heykeltraş Frederic Auguste Bartholdi tarafından yapılan 46 metre  yüksekliğindeki Özgürlük Anıtı, kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Fransa  tarafından ABD'ye hediye edilmiştir.
         
Kaidesiyle birlikte 93 metre yüksekliği olan anıt, Fransa'da parçalara  ayrılarak ABD'ye getirilmiş, burada 4 aylık bir çalışmanın ardından eski haline  getirilerek 28 Ekim 1886'da açılmıştır.
         
1984'ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan anıt, bazı  tarihçilerin verdiği bilgiye göre, 1860'lı yıllarda Süveyş Kanalı girişine  konulmak için Osmanlı tarafından Fransız heykeltraş Bartholdi'ye sipariş  edilmiş.
         
Ancak çeşitli nedenlerle Mısır'da amaçlanan mevkiye yerleştirilemeyen  Özgürlük Anıtı, Fransa'da heykeltraş Bartholdi'nin deposuna kaldırılmış.
         
Fransa'nın ABD'ye kuruluş yıldönümü hediyesi gönderme planıyla tekrar  gündeme gelen anıt, küçük değişiklikler yapılarak ABD'ye gönderilmiş.
         
<< Önceki Haber Özgürlük Anıtı Sandy mağduru Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER