PYD'lilerin Elysee Sarayı’nda ağırlanmasıyla ilgili ilginç detay

Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan PYD’nin iki kadın yetkilisi Fransa Cumhurbaşkanı Hollande tarafından geçen pazar Elysee Sarayı’ndan ağırlandı.

PYD'lilerin Elysee Sarayı’nda ağırlanmasıyla ilgili ilginç detay

Kaynaklar özel davetin Elysee tarafından organize ve finanse edildiğini belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Suriye’de terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşan Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) kadın liderlerini kabulünün yankıları sürüyor. Anadolu Ajansı’nın önceki gün geçtiği haberde PKK’nın Suriye kolu PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanlarından Nesrin Abdullah Cumhurbaşkanı Hollande tarafından geçen pazar günü Fransa’nın başkenti Paris’te Elysee Sarayı’nda ağırlandığı bildirilmişti. PYD’nin Paris yolculuğuyla ilgili farklı iddialar gündeme geldi. Hürriyet’e konuşan Avrupa’dan PYD kaynakları, ziyaretin Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın özel daveti ve organizasyonu ile gerçekleştiğini, bilet masraflarını da Paris’in karşıladığını kaydetti. Buna göre iki kadın yetkili, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil üzerinden tarifeli uçakla Paris’e uçtu. PYD Eşbaşkanı Türkiye üzerinden Suriye’nin kuzeyinde Kobani’nin doğusundaki Kürtlerin denetiminde olan Cezire kantonunun Kamışlı kentine karayolu ile gitti. Buradan da Erbil’e hareket etti. YPJ komutanı Abdullah da Cezire kantonundan Erbil’e geçti. Bazı Kürt kaynaklar ise konukların bir Falcon jet uçağıyla özel olarak Erbil’den Paris’e getirildiklerini aktardı.



PYD Dış İlişkiler Sorumlusu Zuhat Kobani, “Heyetin Paris’e gelmesi için her türlü kolaylık ivedilikle sağlandı. Üniforma ile sarayda kabul edilmeleri de PYD ve YPG-YPJ’nin kabul gördüğü ve desteklendiğine dair açık bir mesaj amacı taşıyordu. Keşke Hollande’den önce Cumhurbaşkanı Erdoğan bu şekilde kabul etseydi. Bir komşu olarak önce Türkiye’den beklerdik” dedi. Bu görüşmede PYD’liler Hollande’dan terör örgütü IŞİD’e karşı daha etkili savaşabilmek için Fransa’nın silah ve lojistik desteğini istedi. Görüşmede PYD Fransa Temsilcisi Dr. Halid İsa da hazır bulundu. YPJ komutanı Abdullah’ın kamuflajlı kıyafeti dikkat çekti. PKK’ya yakın ANF Ajansı’na konuşan Nesrin Abdullah, “Cumhurbaşkanlığı sarayında büyük bir ilgi vardı. Kobani zaferi olmasaydı bu görüşmeler de yapılamazdı. Kürt kadın askeri gücünün burada böyle karşılanması bizi mutlu etti. Resmi kabul önemli” dedi.

Dışişleri: PYD bizim için terör örgütü

PYD Başkanı Asya Abdullah’ın yerel kıyafetlerle, PYD Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) komutanı Nesrin Abdullah’ın ise kamuflajla Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’la, Elysee Sarayı’nda yaptıkları görüşme Ankara’da da büyük yankı uyandırdı. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, “Bizim duruşumuz net. PYD bizim için bir terör örgütüdür” dedi. Elysee’deki görüşmeyi Hürriyet’e değerlendiren diplomatik kaynaklar, “Türkiye’nin yaklaşımı başından beri belli. PYD bizim için PKK’nın bir uzantısı olan terör örgütüdür. Fransa ise PYD’yi terör örgütü olarak tanımıyor” açıklaması yaptı. Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil’in de Fransız muhatapları ile konuşarak görüşmeye ilişkin bilgi alacağı öğrenildi.Hürriyet
<< Önceki Haber PYD'lilerin Elysee Sarayı’nda ağırlanmasıyla ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER