Stefan Füle: Taksim Gezi Parkı sorumluları hesap vermelidir

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda Taksim Gezi Parkı olaylarını değerlendirdi.

Stefan Füle: Taksim Gezi Parkı sorumluları hesap vermelidir

Swiss Otel’de ‘Avrupa Birliği Bakanlığı Küresel Sorunlar Karşısında Türkiye ve Avrupa Birliği İçin Ortak Gelecek’ konulu konferansa; Başbakan Recep Tayyip, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, katıldı.

Stefan Füle, konuşmasına Gezi Parkı protestolarına değinerek başladı. Füle, “Bu toplantının yapıldığı mekandan birkaç yüz metre uzaklıkta geçtiğimiz hafta yaşanan olaylardan bahsetmemek çok güç. AB üyeleri kadar üye olmak isteyen ülkelerin de görevi mümkün olan en yüksek demokratik standartlara ve uygulamalara ulaşmak için çaba harcamaktır. Kişilerin fikirlerini ifade etmek özgürlüğü, toplantı yapma özgürlüğü ve medyanın olanları yaşandığı anda aktarma özgürlüğü bunların arasında yer alır. Parlamentodaki çoğunluk tarafından temsil edilmediklerini hisseden gruplar da dahil olmak üzere toplumun ihtiyaç ve beklentilerine özen göstermek gerekir. Demokratik bir toplumda barışçıl gösteriler bu grupların kendilerini ifade etmeleri için meşru bir zemindir. Bu gösterilerde polisin aşırı güç kullanımına demokraside yer yoktur. Bunu hükümetin bile kabul ediyor olmasından memnuniyet duyuyorum. Şimdi önemli olan hızlı ve şeffaf bir şekilde inceleme başlatılması değil, aynı zamanda sorumluların da hesap vermesinin sağlanmasıdır.” ifadelerini kullandı. 

Füle, “Göreve geldiğimden beri Türkiye’de yürütülen tartışmalardan son derece açık ve tutkulu oluşuna hayrandım. Tüm samimiyetimle bunun korunmasını arzu ediyorum. Ancak uyumlu ve etkin kararlara da dönüşmesini istiyorum.” diye konuştu. 


CİHAN
<< Önceki Haber Stefan Füle: Taksim Gezi Parkı sorumluları hesap vermelidir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER