Suriye'de o ihtimal gerçek oluyor

Askeri kaynaklara göre, Esad güçleri Halep'i kuşattı ama Türkiye'ye uzanan yolun olduğu 5 kilometrelik bir bölümü boş bıraktı. Adeta "Kaçan Türkiye'ye kaçsın" diyor.

Suriye'de o ihtimal gerçek oluyor

Radikal Gazetesi yazarı Murat Yetkin, bugünkü yazısında Ankara'nın uzun süredir dikkat çektiği tehlikeli durumun, yani Halep'ten başlayacak bir mülteci akınının artık gerçek olmaya başladığını anlattı. Halep'in kuşatıldığını belirten Yetkin, askeri kaynağına dayandırdığı haberinde Esed'in planının şehri ele geçiremese bile Türkiye'ye bir mülteci akını başlatmak olduğunu yazdı.

Yazıdan ilgili bölüm..
***
Ankara’nın bir süredir endişe beyan ettiği Halep’in düşmesi senaryosu yakında gerçek olabilir.
Ama Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünden önce, Beşar Esad’a bağlı Suriye ordu birlikleri ülkenin ikinci büyük şehri Halep’e girebilir.
Buna tam olarak “düşme” değil, belki “geri alma” denebilir.

Suriye ordu güçlerinin yaklaşık on gün kadar önce başlattığı harekâtın Halep etrafındaki kuşatmayı daralttığı yerel kaynaklar ve uluslararası ajanslar tarafından bildirilmeye başladı.
Ancak Kilis’e yalnızca 60 kilometre mesafedeki Halep’te olan biteni yakından izleyen Ankara’nın ilginç bir gözlemi var.

İsmini açıklamak istemeyen askeri kaynakların bilgisine göre, Esad güçleri, Halep’in Kuzey-Batı kesiminde yaklaşık 5 kilometrelik bir bölümde kuşatma uygulamıyorlar; burayı adeta şehirde kalanlara bir tür kaçış yolu olarak açık tutuyorlar.
Halep’in o bölgesinden şehre giriş-çıkış yapılan en önemli üç karayolundan birisi geçiyor. O yol ise doğrudan kuzeye kıvrılıp Kilis’e gidiyor. Yolda Batıya saptığınızda ulaşacağınız yer ise Hatay’ın Reyhanlı ilçesi.

***

Askeri kaynağım “Yani” diyor; “Esad güçleri Halep’te kalan halkı canlarını kurtarmak için sanki doğrudan bizim üstümüze itmeye çalışıyor. Bu da göç dalgası endişemizi artırıyor.”

Peki, ya hep söylenen IŞİD tehlikesi?

Anlaşılan o tehlike baki. Ancak o tehlike daha çok IŞİD ve El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra arasında bir ittifak sağlanması halinde büyüyecek gibi duruyor; o ittifak ise şu anda kurulmuş değil, tersine birbirleriyle savaşıyorlar ve dahası El Nusra IŞİD’e kan kaybediyor.
Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgilere göre, Halep’in içinde El Nusra ve hala şehirde kalan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şemsiyesi altındaki daha küçük İslamcı gruplar var. Bir de yıkılıp harap olmuş şehirde hala yaşamaya çalışan sivil halk.

Bir soru daha: Şehri Suriye ordu birlikleri ele geçirirse de IŞİD ihtimalindeki gibi bir göç dalgası olur mu?
İki kaynaktan iki cevap var.

Askeri kaynak “Hiç şüpheniz olmasın” diyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Kapılarımız her gelene açık” sözü Suriye’de yeterince duyulmuş vaziyette.
Güvenlik uzmanı ise “Esad rejim güçleri” diyor; “Bugüne kadar 200 binden fazla insan öldürdü. Halk bunu biliyor, kaçacaktır.”

<< Önceki Haber Suriye'de o ihtimal gerçek oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER