"Suriye'ye müdahale, Arap ülkelerini 3'e böldü"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu görevlisi Ali Bekir, Arap ülkelerinin Suriye kriziyle ilgili tutumunu değerlendirdi



  • "Arap ülkeleri Suriye'ye müdahaleyle ilgili farklı yaklaşımlar sergiliyor"
  • "Askeri yönetimlerin etkili olduğu ülkeler müdahaleye karşı"
  • "Mısır yönetimi aynı müdahaleye maruz kalmaktan korkuyor"
  • "Bazı körfez ülkeleri müdahaleyi bölgenin refahı için şart buluyor"

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) görevlisi Lübnanlı araştırmacı Ali Bekir, Arap ülkelerinin ABD'nin Suriye'ye muhtemel müdahalesi konusunda, 3 farklı yaklaşım sergilediğini ifade etti.

Körfez ülkelerinin çoğunun muhtemel müdahaleyi desteklediğini söyleyen Bekir, Mısır ve Cezayir gibi askeri yönetimlerin etkin olduğu ülkeler ile benzer bir müdahale sonucu iktidarın el değiştirdiği Irak'ın buna karşı çıktığını belirtirken, bazı Arap ülkeleri ise çekimser davrandığını iddia etti.

Bekir, müdahaleyi reddeden gruptan bazılarının BM Güvenlik Konseyi'nden henüz bir karar çıkmadığını gerekçe gösterdiğini de hatırlattı. Ancak bunun gerçeği yansıtmadığını ve bunun siyasi başka nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Bekir, "Mesela müdahalenin reddedilmesi yönünde karar alan ülkeler arasında Esed rejiminini destekleyen İran'ın nüfuzuna boyun eğen, Irak da yer alıyor" dedi.

"MISIR BENZER BİR MÜDAHALENİN KENDİ BAŞINA GELMESİNDEN ENDİŞELİ"

"Son sözün ordu tarafından söylendiği" Mısır ve Cezayir gibi ülkelerin, askerin söz sahibi olduğu Suriye rejimiyle işbirliği içinde olduğunu savunan Bekir, "Mısır, halkına karşı işlediği katliamlar hasebiyle Suriye'ye muhtemel müdahalenin gerçekleşmesi halinde bir benzerinin kendi ülkesinde olmasından da endişe ediyor" diye konuştu.

"KÖRFEZ , ESED ENGELLENMEZSE BÖLGENİN CEHENNEME DÖNECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR"

Körfez ülkelerinin Esed yönetiminin daha ileriye giderek kimyasal silahları başka ülkeler aleyhinde kullanabileceği yönünde endişelerinin olduğunu ifade eden Bekir, "Körfez ülkeleri, Suriye'de yaşananlar karşısında sessiz kalınamayacağını ve Esed rejiminin uygulamalarının önüne geçilmezse, bölgenin cehenneme döneceğini düşünüyor" ifadesini kullandı.

Irak'ta Maliki hükümetinin de ABD tarafından gerçekleştirilen bir askeri operasyonun ardından işbaşına geldiğini hatırlatan Bekir, şunları kaydetti: 

"Maliki, çelişkiler içinde. Kendisi ve ekibi batı müdahalesini Irak için istiyor ancak aynı şeyi  Suriye için kabul etmiyor. Maliki daha önce Suriye rejimini, terörizmle ve Irak'ta şiddet olaylarını gerçekleştirmekle suçluyordu. Bu şikayetlerini BM Güvenlik Konseyi'ne de taşımıştı. Ancak Tahran’dan gelen uyarının ardından bunların üstünü örttü ve Suriye rejimini destekledi."

AA



<< Önceki Haber "Suriye'ye müdahale, Arap ülkelerini 3'e böldü" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER