Türkiye bölgesel güç algısını İran'a kaptırdı

Fatih Üniversitesi'nin "Ortadoğu elitleri türk dış politikasını nasıl algılıyor" adlı araştırmasından "Türkiye dış politikasını revize etmeli" sonucu çıktı. İşte araştırmanın diğer çarpıcı detayları..

Türkiye bölgesel güç algısını İran'a kaptırdı

Türkiye’nin ‘Ortadoğu’nun demokratikleşmesi sürecinde model ülke’ algısı olumsuz yönde değişiyor. Geçen yıl Türkiye’yi birinci bölgesel güç olarak gören Ortadoğu elitleri artık İran’ı işaret ediyor. Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İstanbul Enstitüsü, konuyla ilgili araştırmasının sonucunu açıkladı. Irak, Mısır, Suriye, Tunus, İsrail, Libya, İran, Fas ve Filistin’de 500’den fazla akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve editörün yüzde 32’si, bölgesel güç olarak İran’ı gördüklerini söyledi. Geçen yıl yüzde 32 ile birinci olan Türkiye, 12 puan geriledi, yüzde 20 ile ikincilikte kaldı.
Fatih Üniversitesi, "Türkiye'nin dış politikası nereye gidiyor?" sorusunu Ortadoğulu entellektülere sordu. Yüzyüze yapılan 9 ankette ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Fatih Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Doç. Dr. Savaş Genç, "Ortadoğu elitlerinin verdiği istikamet şu; Türkiye'nin öncelikle dış politikasını revize etmesi gerekiyor. Yani kapasitesi ve gücü oranında bir dış politika uygulaması gerekiyor." diye konuştu.

Anket sonuçlarına göre dış politikada son dönemdeki yol kazaları, hesap hataları sebebiyle bölgede daha önce gücü takdir edilen Türkiye'nin son dönemde bu hatalar gücünün sorgulanmasına sebep oldu.

Savaş Genç, "Ortadoğu gerçeklerini görmesi gerekiyor, Ortadoğu'da Arap uyanışının devam etmeyeceğini %85 oranında Ortadoğu elitlerinin ortaya koyduğunu görmesi gerekiyor. Bundan sonrası için bundan sonraki gerçeklere göre hesap yapmasını ve dış politikasını buna gör şekillendirmesini istiyor." ifadelerini kullandı.

Ankette , Ortadoğu ve Arap coğrafyasının elitlerinin bundan sonraki süreçte Ortadoğu'daki gerçeklerin Türkiye tarafından iyi yorumlanıp analiz edilmesinin istendiği ortaya çıkıyor.

Genç, "Gördüğümüz o ki Ortadoğu bazı gerçekleri görmüş, savaşlardan ziyade ateşkesin, çatışmadan ziyade müzakerenin ön plana çıktığı farklı ülkelerle görüşebilen bir Türkiye hayali var." şeklinde açıklamada bulundu.

Projenin sonuçları basın mensuplarının katıldığı bir toplantıda açıklandı. Üniversite bundan sonraki süreçte de diğer bölgelerdeki Türkiye algısını araştıracak.

<< Önceki Haber Türkiye bölgesel güç algısını İran'a kaptırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER