Uganda Eğitim Bakanı'ndan büyük övgü

Uganda Eğitim Bakanı, Türk okullarıyla ilgili samimi açıklamalarda bulundu...

Uganda Eğitim Bakanı'ndan büyük övgü

Uganda Eğitim ve Spor Bakanı Jessica Alupo, Türk girişimcilerin ülkede açtığı Galaxy Uluslararası Okulları’nın çok başarılı bir performans sergilediğini kaydetti. 

Eğitim ve Spor Bakanı, ülke çapında 5 okulda yaklaşık bin 500 öğrenciye hitap eden okulların, öğrencilerini ülkelerini seven bir birey olarak yetiştirdiğini vurguladı. Bakan Alupo, kendisinin de çocuklarını bu okullara göndermek istediğini söyledi. 

Eğitim sistemini incelemek amacıyla Türkiye’ye gelen Bakan Alupo, Galaxy Uluslararası Okulları’nın Uganda’da yeni olmasına rağmen son 5 yıldır sınavlarda ilk 10’a girecek kadar başarılı olduğunu belirtti. 

Türk okullarını, eğitimde uluslararası standartları yakalamada çok başarılı bulan Ugandalı bakan, “Uganda’da da eğitim liberal. Özel okullar istedikleri yöntemi uygulayabiliyorlar. Ancak Türk okulları, gereken malzemeleri pahalı olmasına rağmen alıyor ve insan kaynaklarına yatırım yapıyor. Bu nedenle ilk 10’dalar ve iyi sonuç ortaya koyuyorlar.” ifadelerini kullandı. Jessica Alupo, başarıyı her yıl sonu uyguladıkları sınavlarla ölçtüklerini ekledi.

Uganda özel okul sektöründe Amerikan, İngiliz ve Hintli müteşebbislerin de bulunduğunu aktaran Uganda Eğitim ve Spor Bakanı Alupo, paralı olmasına rağmen pek çok devlet adamı gibi kendisinin de çocuklarını Türk okullarına göndermek istediğini kaydetti.

Bakan Alupo, diğer yabancıların sadece uluslararası müfredat uygularken, Türk okullarının Uganda müfredatını da uyguladığını belirterek öğrencilerin ülkelerini seven bireyler olarak yetiştiklerine işaret etti. Bakan, Galaxy Uluslararası Okulları’nın sadece okul ücretini ödeyen zenginlere değil, verdiği burslarla orta sınıfa ve kırsal alanlarda yaşayanlara da hitap ettiğini anlattı.

Okulları ziyaret ettiğini aktaran Eğitim ve Spor Bakanı Alupo, burslu öğrencilerin geleneksel kalabalık yatakhanelerde değil; dört kişilik odalarda kalmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Nil’in doğduğu topraklardan biri olan Jinja’da bu ay altıncı Galaxy Uluslarası Okulu’nun da faaliyete başlayacağını müjdeleyen bakan, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni’nin de okullara tam destek verdiğini hatırlattı. 

Birlikte olduğu Uganda heyetiyle beraber İstanbul’da Feza Gazetecilik genel merkezini ziyaret eden Bakan Alupo, Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici ile de görüş teatisinde bulundu. Özel temasları kapsamında Türk eğitim sistemini inceleyerek yenilikleri ülkesine götürmek için burada olduğunu söyleyen Bakan Alupo, "Ülkemde eğitim iyi; ancak buradaki yenilikleri inceleyip kendi ülkeme taşımak için buradayım." ifadelerini kullandı. Türkiye’de öğrencilerin aldığı fen ve matematik eğitiminden etkilendiğinden bahseden eğitim bakanı, Ugandalı öğrencileri nasıl motive edebileceklerini özellikle öğrenmek istediğini söyledi. Türkiye’de bulundukları her gün yeni şeyler gördüklerini ve her gittikleri yerde misafirperverlikle karşılandıklarını aktaran Jessica Alupo duygularını, "Sanki hep burada kalmak istiyoruz; hiç geri dönmek istemiyoruz." şeklinde ifade etti.

Nüfusu 40 milyona yaklaşan Uganda’da 9 milyon öğrenci ilkokul, 1 milyon 500 bin öğrenci ortaokul ve 800 bin öğrenci liseye gidiyor. Ülkede bulunan 35 üniversitede ise yaklaşık 150 bin öğrenci eğitim alıyor.


CİHAN
<< Önceki Haber Uganda Eğitim Bakanı'ndan büyük övgü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER