Yeni Papa hangi ülkeden olacak? Seçime dair özel analiz

Papa 16. Benedictus’un istifası ve yerine kimin geleceğine yönelik özel değerlendirme!

Yeni Papa hangi ülkeden olacak? Seçime dair özel analiz

Hıristiyan Dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedictus’un istifasıyla çalkalanan Katolik camiasında gözler Vatikan’a çevrildi. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Murat Yel; Papalık makamının Katolik dünyasındaki yeri, Papalık seçimleri ve Papa 16. Benedictus’un istifası hakkındaki soruları değerlendirdi. 

“Tanrı iradesinin tecellisi”
Papa seçimlerinde dışarından bir etkinin söz konusu olmadığını belirten Doç. Dr. Ali Murat Yel, Katolik inancına göre; papa seçimlerinde Tanrı iradesinin belirleyici olduğunun düşünüldüğünü söyledi. “Bana kalırsa seçime dışarıdan bir etki söz konusu değil. Çünkü bu dini bir meseledir. Buna ancak Katolik Kilisesi’nin üst düzey din adamı sınıfı karar verebilir. Yani dışarıdan insanların karar verebileceği bir mesele değildir. Zaten Katolik İnancına göre papanın seçilmesi tanrının iradesinin tecellisidir, yani papanın kim olacağı tanrı tarafından bilinen bir şeydir. Dolayısıyla yeni papanın dışarıdan bir müdahaleyle seçileceğine dair yapılan spekülasyonlar tamamen yersizdir” dedi.

“Bugünkü Papaya benzeyecektir”
16. Benedictus’un istifasının ardından kulislerde, seçilecek papanın hangi ülkeden olacağı da merak konusu. 65 yıldır Vatikan’a İtalya’dan bir Papanın çıkmaması, yeni seçilecek olan Papanın İtalyan olma olasılığının yüksek olduğu tahminlerine yol açıyor. Bir diğer tahmin ise Papalık makamına zenci bir kardinalin geçeceği yönünde. Bu konuda Yel; “Avrupa’daki Katolik rahiplerinin büyük çoğunluğu zenci. Fakat bugünkü kardinallerin tamamını mevcut papa seçtiği için, yeni seçilecek papa bugünkü papaya benzeyecektir” ifadelerini kullandı. 

“Papa Amerikalı olmayacaktır”
 Doç. Dr. Ali Murat Yel Papanın kim olacağı ve hangi ülkeden seçileceğinin yanı sıra, kimin papa olmayacağı yönündeki görüşlerini de aktardı. Yel; “Papa bir Amerikalı olmayacaktır. Vatikan’ı yöneten bir Amerikalı hoş bir görüntü oluşturmayacağından bu ihtimal çok düşük. Onun haricinde diğer ülkelerden papa olma ihtimali eşit, İtalyan papa olma olasılığı yüksek ama beklentiler zenci bir papa olması yönünde. Zenci papanın olması da; evrensel olduğunu iddia eden bir dinin evrenselliğini test emesi açısından yerinde olacaktır. Fakat, Katolik kilisesi siyahi bir papayı ne kadar kabullenebilecek? Bence konjonktür siyahi bir papanın lehine gibi görünmüyor. Ben önümüzdeki günlerde Vatikan’da İtalyan bir papa olacağını düşünüyorum.” dedi. 

“Dinler arası diyalog olmaz”
Papa 16. Benedictus’un kardinallik günlerinden beri dinler arası diyaloğun karşısında durduğunu belirten Yel, “16. Benedictus dinler arası diyaloğun ancak ve ancak Hz. İsa’yı tanımayanlara onu öğretmek için olacağını söylüyor. Dinler arası diyalog olmaz; eğer olursa bu, bir tarafın kendi inancına diğer tarafı ikna etme çabası şeklinde olur” dedi. 

“Türkleri de heyecanlandırdı”
Papalık seçimlerinde zenciler olamaz gibi bir kıstasın olmadığını belirten Yel, “Mesela siyahi bir papa olmasına karşı çıkılması o dönemki din adamlarının bireysel görüşünden ileriye gitmez. Din böyle bir öğretiyi asla benimsemez ve meşrulaştırmaz. “ dedi. Ayrıca konuşmasında Ganalı Kardinal Peter Turkson’dan da bahseden Doç. Dr. Ali Murat Yel, “Kardinalin soyadında “Türk” ifadesinin geçmesi Türkleri de heyecanlandırdı, magazinsel bir boyutu oldu. Tabii papa seçildikten sonra Hz. İsa’nın havarilerinden birinin ismi verildiği için, kardinalin ismi değiştirilecek” şeklinde konuştu. 

Haber: Sümeyye Pilgir

Marmara Medya Merkezi

<< Önceki Haber Yeni Papa hangi ülkeden olacak? Seçime dair özel analiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER