Putin'in uçağına Mısır savaş uçakları eşlik etti

Putin'in uçağına Mısır savaş uçakları eşlik etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin özel davetlisi olarak Mısır'a gitti. Putin'in uçağına Mısır hava sahasında Mısır Hava Kuvvetleri'ne ait iki savaş uçağı eşlik etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 10 yıl aradan sonra Kahire'ye gelen Rus lideri havalimanında karşıladı. Kısa bir görüşmenin ardından iki lider, Kahire Opera Evi'ne geçti.

Putin'in, Sisi ile resmi görüşmeleri yarın sabahtan itibaren başlayacak. İkili ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak dokümanların imzalanması bekleniyor. Putin ve Sisi, anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Rus liderin İskenderiye ve Afrika Patriği İkinci Theodore ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

Putin ve Sisi, görüşmede iki ülke siyasi, ekonomik, ticari, askeri ve turizm alanında ilişkilerini detaylı bir şekilde ele alacak. İki liderin Suriye krizi başta olmak üzere Ortadoğu sorunu ve uluslararası gelişmeleri de ele alması planlanıyor.

Kremlin Danışmanı Yuri Uşakov, iki ülke yatırım fonları arasında anlaşma imzalanmasının beklendiğini, nükleer enerji dahil makine endüstrisi ve uzaycılık alanında işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Mısır'da darbe sonrası yönetime el koyan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ağustos ayında Rusya'ya yaptığı ziyarette Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir araya gelmiş ve Rusya öncülüğünde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği ile ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını ele almıştı.

Mısır lideri Sisi, cumhurbaşkanı seçilmeden önce şubat ayında da Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirmiş, Rusya'dan 3 milyar dolarlık silah alımı ile ilgili ön anlaşma sağladığı ifade edilmişti.

Sovyetler Birliği ve Mısır, 1960'lı yıllar ve 1970'li yılların başında Cemal Abdül Nasır yönetimi sırasında çok yakın ilişkiler geliştirmişti. Nasır'ın ölümünün ardından iş başına gelen yeni Cumhurbaşkanı Enver Sedat ise ülkeyi Batı'ya doğru yönlendirdi. Temmuz 1972'de bölgede Sovyet askeri tesislerinin kapatılması ve 20 bin Rus askeri danışmanının Mısır'dan çıkmasının ardından bir daha Moskova-Kahire ilişkileri eski seviyesine ulaşamadı.

Moskova, Amerikan diplomasisinin Ortadoğu'da etkisini azaltmasının ardından Mısır'la ilişkilerin geliştirilmesini tarihi bir fırsat olarak görüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Putin'in uçağına Mısır savaş uçakları eşlik etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER