Romanya, gözaltında tutulan Türk polisler için Türkiye'den delil bekliyor

Romanya, gözaltında tutulan Türk polisler için Türkiye'den delil bekliyor

Böcek davasından aranan iki polis, Romanya'da gözaltında tutuluyor. 39 günlük gözaltı kararı veren Romanya makamları, Türkiye'den belge ve delil bekliyor. Dosya içeriğini Ankara'dan talep eden hakim, gönderilecek deliller ışığında ya iade kararı verecek ya da serbest bırakacak. Romanya makamlarına siyasi sığınma başvurusu yapan polisler Sedat Zavar ve İlker Usta, halen Temeşvar polis merkezinde gözetim altında tutuluyor.

Polislerin avukatlığını üstlenen Şerban Ungur, gözaltı işleminden sonra müvekkillerinin neden alıkonulduğunu sormak için mahkemeye gittiğinde, savcıyı Adalet Bakanı'yla telefon görüşmesi halinde bulduğunu söyledi. Ungur, savcıdan, 'Şimdilik ben de bilmiyorum. Adalet Bakanı'yla bu konuyu görüşüyorum şu an' cevabını aldığını kaydetti.

BİR KANIT YOK

Avukat Ungur, benzer havanın duruşma salonunda da yaşandığını şu sözlerle anlattı: "Duruşmada sanıkların durumu enteresan bir tartışma konusu oldu. Eğer birini alıkoyuyorsanız bir nedeniniz ve deliliniz olmalı. Mahkeme geçerli bir neden bulamadığı için şahısları iade etmedi. Bu yüzden geçici tutuklama kararı çıktı. Çünkü Romanya makamlarının ellerinde bir kanıt yok."

İki zanlının İnterpol'deki aranma kararının içinin boş olduğunu kaydeden Ungur, "İnterpol'deki kayıtta onların tutuklanması gerektiği; illegal dinleme, illegal video kaydı ve bilgi sızdırma ile suçlandıkları yazıyordu. Ancak suçlamalar ne bir dosya numarasına ne de kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayandırılıyordu. Sadece iddialar ve suçlamalar vardı." ifadelerini kullandı.

Türk makamlarından suçlamalara dair kanıt ve belge beklendiğini kaydeden Ungur, "Temeşvar'daki hakim, Türk tarafının müvekkillerime yaptığı suçlamalar gerçekçi mi? Kanıtlar var mı? Hukuka uygun mu? Bunları kontrol edecek ve öyle karar verecek." dedi.

TÜRK POLİSLER RAHAT VE GÜVENLİ ORTAMDA

39 günlük gözaltı kararına bilerek itiraz etmediklerinin altını çizen avukat Şerban Ungur, bunun gerekçesini şöyle açıkladı: "Ben müvekkillerime bu şekilde gözaltında kalmalarının kendi güvenlikleri açısından daha iyi olacağını söyledim. Çünkü şu an bulundukları koşullar gayet iyi; kendilerine ait yatacakları yer, sıcak yemekleri, ısınma imkanları var; gayet rahat ve güvenli bir ortamdalar. Ve Romanyalı meslektaşları tarafından korunuyorlar. Dışarıda güvende değiller."

POLİSLER SİYASİ SIĞINMA TALEBİNDE BULUNDU

Polisler adına Romanya makamlarından siyasi sığınma talebinde bulunduğunu kaydeden avukat, şunları söyledi: "Müvekkillerim daha önce iki kez yargılanıp serbest bırakılmış. Gözaltındayken işkence görmüşler. Anladığım kadarıyla bu, haklarında açılan üçüncü dava ve öncekiler gibi kanıtsız suçlamalarla dolu. İşte bu yüzden müvekkillerim, kendi hayatlarından endişe duymaktadır. Aynı nedenle ailelerinin de güvenliklerinden endişeliler. Hem kendileri adına hem de aileleri adına Romanya'dan himaye istemektedirler."

SIĞINMA TALEBİ KABUL EDİLİRSE

Şerban Ungur, mahkeme sonuçlanmadan önce bu talebe olumlu cevap alacaklarını umduğunu kaydetti. Romanyalı avukat, 'Sığınma talebimiz kabul edilirse, müvekkillerim Romanya'da aynı Romanya vatandaşlarının haklarına sahip biri olarak kalabilirler, çalışabilirler, ev sahibi olabilirler. İş yeri açabilirler, bir Romanyalı gibi muamele görürler." şeklinde konuştu.

Haklarında Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi'nce çıkarılmış 'yakalama kararı' bulunan ve İnterpol kararı çıkarılan Sedat Zavar ve İlker Usta, iş aramak için Macaristan ve Romanya'da görüşmeler yaptıktan sonra, Budapeşte'ye dönüş yolunda Nadlac Sınır Kapısı'nda gözaltına alınmış, Temeşvar'da hakim karşısına çıkarılmış, haklarında 39 gün gözlem altında tutulma kararı verilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Romanya, gözaltında tutulan Türk polisler için Türkiye'den... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER