Dünyaca ünlü profesörden çarpıcı yorum

Türkiye’nin iktisat tarihçilerinden Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde öğretim görevlisi Prof. Dr. Şevket Pamuk, Türkiye’de yolsuzlukların araştırılmasına izin verilmediğini söyledi.

Dünyaca ünlü profesörden çarpıcı yorum

Medyanın da yolsuzlukları yazamadığını belirten Pamuk, “Yolsuzluklar sıfıra indirilemez ama pek çok ülkede o yolsuzlukların getirildiği bir yargı var. Hukuk işliyor. Türkiye’de son dönemde çok vahim bir aşamaya geldik. Medya da yazamıyor. Hukuk da işlemez oldu.” dedi.

9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Beşiktaş’ta bir otelde “Yolsuzlukla Mücadele, Ekonomiye Devlet Müdahalesinde Kalite ve Verimli Ekonomik Büyüme” konulu bir konferans düzenledi. Programa; Prof. Dr. Şevket Pamuk ve Av. Gönenç Gürkaynak konuşmacı olarak katıldı.

‘HERKES KENT RANTININ CAZİBESİNE KAPILIYOR’
Kent rantının ekonomiye çürütücü etkisinin olduğunu vurgulayan Pamuk, “Sizin rekabet içerisinde olduğunuz bir firma diyelim ki hükümete, yerel yönetime veya devlete daha yakın teşvikleri ve kredileri o alıyor ve ihaleleri o alıyor. Diyelim ki siz onunla aynı ölçüde bir firmasınız veya daha iyi siniz. Ama siz bu desteklerden yararlanamıyorsunuz. Rekabet edemiyorsunuz. Hatta şunu diyelim; o firma ihale alıyor. Bir okul binası inşa edecek. O okul binasını inşa ediyor. Şimdi olay orada bir kişiye verilen bir rüşvet değil. Nesiller boyu o okul binasında eğitim görecek çocuklar bu yolsuzluktan olumsuz etkilenecekler. Kolay kurallar, devlete yakın durmayla kazanılacak karların peşinde koşacak, bizim firmalarımız ve sanki Türkiye’de model bu oldu. Bunun içinde kent rantlarının böyle çürütücü etkisi var. Kent rantlarını dağıtmak o rantlardan bir pay almak o kadar kolay bir şey ki herkes onun cazibesine kapılıyor. Kent rantı dağıtıp, inşaat yaparak ekonomide bu sürdürülebilir bir model değil. Kent rantı yaratıp onu aramızda paylaşarak bir yere kadar gidebiliriz. Bundan sonra o tıkanacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’DE YOLSUZLUKLARI MEDYA YAZAMIYOR, HUKUK DA İŞLEMEZ OLDU’
Pek çok ülkede yolsuzluğun olduğunu ancak diğer ülkelerde yapılan yolsuzluğu ortaya çıkaracak medyanın olduğunu hatırlatan Pamuk, “Hiç olmazsa şurada bir şey oldu denilebiliyor. Yolsuzluklar sıfıra indirilemez ama pek çok ülkede o yolsuzlukların getirildiği bir yargı var. Hukuk işliyor. Türkiye’de son dönemde çok vahim bir aşamaya geldik. Medya da yazamıyor. Hukuk da işlemez oldu.” şeklinde konuştu.

Brezilya’da meydana gelen yolsuzlukların araştırıldığını ifade eden Pamuk, Türkiye’de buna izin verilmediğini kaydetti. Pamuk şöyle devam etti: “Brezilya’da devlet başkanı da dahil olmak üzere milletvekilleri ve şirket müdürleri hakkında soruşturma açıldı. Bazıları tutuklandı. Hukuk işliyor. Türkiye’de yolsuzlukların yapıldığını duyuyoruz. Hatta pek çok şey duyuyoruz. Bazı kanıtlarda sunuluyor. Fakat bunları medya yeterince açıklayamıyor, konuşamıyor ve tartışamıyor. Hukuk artık bu alanlardan çekilmiş vaziyette. Bunun için geldiğimiz nokta çok çok vahim bir nokta."

CİHAN
<< Önceki Haber Dünyaca ünlü profesörden çarpıcı yorum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER