Dünyanın en ilginç kaldırımı söküldü

ABD’de uzmanların uğrak yeri haline gelen bir kaldırım belediye ekiplerince söküldü.

Dünyanın en ilginç kaldırımı söküldü

California eyaletindeki Hayward şehrinde bulunan kaldırımın hikayesi ilginç. İlk bakışta sıradan görünen bu kaldırım, son yıllarda bilim insanlarının düzenli olarak ziyaret ettiği bir “açık hava laboratuvarı” haline gelmişti.

Dikkatli bakanlar, kaldırımın bordür taşlarının bir noktada birbirinden ayrıldığını görüyordu.Yani kaldırımın sınırını belirleyen hiza, bir noktada bozuluyordu. Bu durum kaldırımın neden özel olduğunu da anlatıyordu: Kaldırım bir fay hattının tam üzerinde bulunuyordu.

1950’lerde inşa edildiğinden beri, kaldırımın bordür taşları, fayın hareket etmesiyle her yıl 4 mm birbirinden ayrılmıştı. 2000’lere gelindiğinde 8 cm’lik bir fark oluşmuştu. 



Los Angeles Times’ın haberine göre Hayward Belediyesi geçen ay içinde kaldırımı söktü. Aynı yerde tekerlekli sandalye kullanımına uygun yeni bir kaldırım yapılıyor.

Jeolog Andrew Alden, kaldırımın yerbilimciler için bir “hac durağı” haline geldiğini ifade ederek “yas tuttuklarını” söyledi.

Kaldırımı 30 yıldır ziyaret eden ABD Jeolojik Araştırma Dairesi’nden David Schwartz ise “Fay yeni kaldırımı da birkaç yıl içinde kıracaktır. Ama gerçekten ilginç bir şey görmek için yine 30 yıl kadar beklememiz gerekecek” dedi.

"BİLSEYDİK..."

Bu arada belediyeden de açıklama geldi. Los Angeles Times’a konuşan bir yetkili, “Kaldırımın özel durumunu bilseydik farklı davranabilirdik” dedi.

Bu açıklama üzerine Amerikalı jeologlar, bundan böyle yerel yönetimlere, “zorunda kalmadıkça dokunulmaması gereken özel yerler listesi” göndermeyi planlıyor.



<< Önceki Haber Dünyanın en ilginç kaldırımı söküldü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER