Dünyanın en verimli ovası ranta kurban gidiyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazar, Ekim 4 2015
Dünyanın en verimli toprakları arasında gösterilen ve Türkiye'nin meyve ve sebze üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Sakarya Pamukova son yıllarda ciddi tehdit altında bulunuyor.
Dünyanın en verimli toprakları arasında gösterilen ve Türkiye'nin meyve ve sebze üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Sakarya Pamukova son yıllarda ciddi tehdit altında bulunuyor.

İlçede bulunan katı atık tesisi yanında ovanın ortasına kağıt fabrikası ve taş ocağı kurulmasına izin çıkması, ayrıca kimyasal atıkların gömüldüğü bir alan haline gelmesi ovanın büyük tehlike altında olduğunu gösteriyor. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Pamukova'da dünyanın en güzel ayva, şeftali, üzüm, elma gibi meyveleri yanı sıra her türlü sebzenin de yetiştiğini söyledi. Dünyanın en verimli ovalarının başında gelen ovanın rant için kurban edilmesine üzüldüklerini ifade eden Şenoğlu, "Pamukova, Sakarya Ovası gibi hızlı bir şekilde ranta kurban ediliyor. Birinci sınıf tarım arazileri katlediliyor. Biz ve birkaç kişi haricinde hiç kimse buna itiraz etmiyor. Bu duyarsızlığı aklım almıyor." dedi.

"PAMUKOVA ERGENE GİBİ OLACAK"

Bu gidişle Pamukova'nın Ergene Ovası gibi olacağını dile getiren Şenoğlu, bugün Ergene Ovası'nın kağıt ve diğer fabrikalarla ova özelliğini kaybettiğini hatırlattı. Verimli toprakların zehirlendiğini, yok olup gittiğini belirten Şenoğlu, şunları kaydetti: "Pamukova da bu gidişle Ergene gibi olacak. Ne yazık ki Pamukova'nın tam ortasına kağıt fabrikası kurulması ile ilgili izin çıktı. Ovanın ortasına kağıt fabrikası kurulmasına itiraz eden sadece Adapazarı Ziraat Odası ve birkaç kişi kaldı. Belediye başkanları, siyasetçiler, milletvekilleri dahil hiçbir yetkili buna karşı çıkmıyor. Karşı çıkmadıklarına göre bunun yapılmasına razılar demektir. Eğer bu fabrika yapılırsa o zaman tarım arazilerine ne kadar zararı olduğunu görecekler. Fakat iş işten geçecek. Ergene gibi olacak. Ne yazık ki basın da bu konuya çok duyarlı değil. Ergene'yi gösterin yeter. Ergene'deki vahim durumu göstersinler başka bir şey istemiyoruz. Şu an kâğıt fabrikasının çevreye verdiği zararı anlamıyorlar belki. İyi olduğunu savunuyorlar. Gitsinler Ergene'ye baksınlar."

"KENDİ BİNDİKLERİ DALI KESİYO

Bu haberler de ilginizi çekebilir