Dünyanın en zengin ülkesine kritik çağrı

Kişi başı milli geliri 150 bin dolar olan Katar'da Emir'den vatandaşlarını şok eden 'kemer sıkın' çağrısı geldi.

Dünyanın en zengin ülkesine kritik çağrı

İngiltere’de yayımlanan Sunday Times gazetesinde yer alan bir haberde Katarlılara atfen, ‘Dünyanın en zengin, en şişman insanları sıkıntıda’ deniyor ve uluslararası piyasalarda enerji fiyatlarının düşmesi nedeniyle Katar Emiri’nin halka tasarruf çağrısında bulunduğu belirtiliyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:
Enerji fiyatlarının düşmesinden sonra, gaz ihracatçısı Katar’da onlarca yıldır ücretsiz arazi, elektrik ve sudan yararlanan halktan kemer sıkmaları istendi. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad bin Halife es-Sani, geçen hafta halka ‘Size artık her şeyi hükümet veremez’ dedi ve 280 bin Katarlıdan ‘daha fazla inisiyatif alıp daha sıkı çalışmalarını’ istedi.”

“Katar nüfusunun sadece yüzde 12’sini oluşturan Katarlılar, kamu görevlerinde cömert devlet yardımları, büyük emeklilik hakları ve yüksek maaşlar alıyor. Katar’da İngilizce yayın yapan Doha News’ın editörlerinden Victoria Scott, ‘Katarlılar büyük haklara sahip. Birçoğun çok iyi bir hayatı var’ diyor.”

Hükümet maliyetleri düşürmek için halkı enerji tasarrufu yapmaya özendirecek kampanyalar yapıyor. Bu kampanyalarda halktan bedava verilen içme suyuyla arabalarını yıkamamaları bahçelerini sulamamaları ve havuzlarını doldurmamaları isteniyor. Scott, ‘Ama fatura ödemek zorunluluğu olmayınca bunları engellemek zor’ diyor.”
“Onlarca yıl petrol zengini komşularının gerisinde kalan Katar’ın kaderi 1980’lerde denizlerdeki gaz rezervlerini işletmeye başlatmasıyla değişti. Katar’ın gaz rezervi 25 trilyon metreküpten fazla.”

“Katar’ın Bağımsız Varlık Fonları’nın (resmi rezervler dışındaki birikim) 240 milyar dolardan fazla olduğu belirtiliyor. Kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 150 bin dolar. Dünyanın en zengin milleti olmalarının dışında Katarlılar aynı zamanda dünyanın en obez insanları. Nüfusun yarısı obez ve yüzde 17’si diyabet hastası.”

“Katar Emiri, göz kamaştırıcı zenginliğin Katarlıları devlete bağımlı hale getirdiğini, düşen enerji fiyatlarına bağlı olarak devlet gelirlerinin de ciddi oranda azalması nedeniyle artık bu durumun sürdürülemez olduğuna inanıyor.”

“Gaz ihracatının bir yılda yüzde 40 düşmesi nedeniyle Katar 2016’da 15 yıl aradan sonra ilk kez bütçe açığı verecek.”
“Katar’ın Volkswagen, Barclays ve Glencore’daki hisseleri geçen yıl içinde 5 milyar sterlin değer kaybetti. Ancak Katar Hükümeti’nin gizlilik politikası nedeniyle bu kayıpların başka yerden telefi edilip edilmediğini bilmek imkânsız.”

<< Önceki Haber Dünyanın en zengin ülkesine kritik çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER