Yunanistan kararını verdi

Yunanistan'da dün yapılan yapılan refernadumda kullanılan oyların tamamı sayıldı.

Yunanistan kararını verdi

Yüzde 62,50'lik katılımın olduğu seçimlerde 61,31 hayır, 38,69 ise evet yönünde oy kullanıldı. Boş ve geçersiz oyların oranı ise yüzde 5,8 oldu.  Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'tan da önemli açıklamalar geldi. Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

AB Konseyi Başkanı Tusk, avro bölgesi liderlerini salı günü olağanüstü zirveye davet etti
Yunanistan'daki referandumda kreditörlerin şartlarının reddedilmesinin ardından avro bölgesi liderleri olağanüstü zirveye çağrıldı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, avro bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi.

Tusk, referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti.

Geçen yıl Ocak ayına kadar Yunanistan'ın Başbakanı olan Samaras, 'Evet' kampanyasının öncülerindendi.

Sandıktan 'Hayır' oyu çıkması üzerine, Samaras'a istifa çağrıları yapılıyordu.

Belçika: referandum sonucu işleri zorlaştıracak

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt, Yunan halkının önlemler paketine 'hayır' demesinin işleri zorlaştıracağını söyledi.

Belçikalı bakan, bununla birlikte Yunan hükümetiyle saatler içinde yeniden müzakerelere kapının açık olduğunu ifade etti.

İtalya: Anlaşma için yeniden harekete geçme zamanı

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentilon, referandumun ardından Yunanistan'la anlaşmaya varmak için yeniden harekete geçme zamanın geldiğini ifade etti.

Twitter'dan açıklama yapan İtalyan bakan, "Fakat Yunan labirentinden, büyümeyen ve zayıf bir Avrupa ile çıkış yok." diye ekledi.


"HAYIR, YÜZDE 61'İN ÜZERİNDE OLACAK"

Yunanistan İçişleri Bakanı Nikos Voutsis referandumda "hayır" oyunun yüzde 61 çıkacağını söyledi.






KUTLAMALAR BAŞLADI

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte çok sayıda "hayır" destekçisinin yüzü güldü.

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

Yunanistan'da bugün yapılan referandumdan sonra anketlerin 'hayır' oylarını önde göstermesi üzerine Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

Yunan Hükümet Sözcüsü Gabriel Sakellaridis ise kreditörlerle müzakerelerin hemen başlaması ve iki gün içerisinde tamamlanması gerektiğini söyledi.

Bu arada Maliye Bakanı Yanis Varufakis'in bu akşam bankaların genel müdürleriyle bir araya geleceği belirtildi.

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti. Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa merkez bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirmesi bekleniyor.

İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.
<< Önceki Haber Yunanistan kararını verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER