Dünyanın ilk karaciğer nakli hastanesi Malatya'da açıldı


Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde kurulan ve ihtisas alanında dünyada ilk olduğu belirtilen Karaciğer Nakli Hastanesi hizmete açıldı.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde düzenlenen toplu açılış törenine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Malatya Milletvekilleri Taha Özhan, Nurettin Yaşar, Öznur Çalık, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, bölge üniversite rektörleri, il ve ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplu Açılış Töreni'nde, önce açılışı yapılan Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi, öğrenci merkezi, olimpik açık yüzme havuzu ile Kale Su Sporları Merkezi'ni tanıtan sinevizyon gösterimi izletildi.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, 4 önemli yatırımın açılışının gerçekleştirilmesinden dolayı büyük bir mutluluk yaşadıklarını belirtti. 41 yıl önce kurulan İnönü Üniversitesi bin 300'ü yabancı uyruklu 41 bin 500 öğrencisiyle ve bin 612'si öğretim elemanıyla saygın bir öğretim kurumu haline geldiğini söyleyen Rektör Çelik, "Üniversitemiz yürüttüğü bilimsel çalışmalarla, verdiği eğitim ve sağlık hizmetleriyle başarılı bir performans sergilediği gibi, son yıllarda hayata geçirdiği özgün sosyal sorumluluk projeleriyle de bölge ve ülke kalkınmasına destek vermektedir. Açılışı yapılan yatırımlar dördü de de önemli. Karaciğer Nakli Hastanesi hem işlevsel önemi hem de yatırım büyüklüğü bakımından diğer yatırımların arasında ilk sırada yer alıyor. Bugün, toplam maliyeti 100 milyonu geçen 4 önemli yatırımımızın toplu açılışlarını sizlerin katılımı ile gerçekleştireceğiz. Bunlar; TÖTM Karaciğer Nakli Hastanesi, öğrenci merkezi, olimpik açık yüzme havuzu ve Kale Su Sporları Merkezi'dir. Olimpik havuzun dışındaki diğer binaların parası devletimiz ve hükümetimizin verdiği yatırım bütçesinden karşılandı."

İÜ Turgut Özal Tıp Merkezi'nde karaciğer nakli başta olmak üzere, böbrek nakli, göz kornea nakli, koklearimplant, kemik iliği nakillerinin başarıyla yapıldığını anlatan Çelik, "Merkezimizde kısa bir süre önce, ince bağırsak nakline de başlandı. Bu yönüyle ince bağırsak naklini başlatan ikinci merkez konumundayız. Önümüzdeki aylarda pankreas nakline başlamak için de gerekli izinleri almış ve hazırlıklarımızı başlatmış bulunuyoruz. Pankreas naklinden sonra sırada kalp nakli var. İnşallah bu hedeflerimizi de gerçekleştirdiğimizde, hem nitelik hem de nicelik olarak İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, dünyanın en önemli organ nakilleri merkezi hâline gelecektir." dedi.

Karaciğer nakilleri konusunda başarılı çalışmalar sonucu hastanenin kurulduğunu söyleyen Çelik, "Dünyada bir ilk olan tek organ nakline münhasır Karaciğer Nakli Hastanesi'nin yapılması ile neticelendi. Bugün yaklaşık 65 akademisyenimiz nakil grubumuzu oluşturmakta ve aynı anda 5 nakil yapacak 22 cerrahımızla dünyadaki ender merkez konumunda olduğumuzu iftiharla söyleyebilirim. Karaciğer Nakli Hastanesi, dünyanın tek organ nakline münhasır faaliyet göstermek üzere kurulan ilk hastanesi olma özelliğini taşımaktadır. Yaklaşık maliyeti 85 milyon 394 bin TL (inşaat, makine teçhizatı ve tefrişat), kapalı alanı ise 20.500 metrekaredir. 12 ameliyathane ve 36'sı yoğun bakım olmak üzere toplam 154 yatak kapasitesine sahiptir" diye konuştu.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin son 6 yılda gerçekleştirdiği karaciğer nakli sayısıyla dünyanın ikinci, Avrupa'nın birinci sıradaki en büyük karaciğer nakli merkezi olduğunu vurgulayan Çelik, "Nakillerde başarı oranı, yüzde 80-85 arası değişmektedir. Sadece Türkiye'den değil, dünyanın birçok ülkesinden hem hasta kabul edilmekte hem de farklı ülkelerden gelen akademisyen hekimlere bu konuda eğitim verilmektedir. İnönü Üniversitesinde Rektör olarak göreve başladığım 2008 yılında, Turgut Özal Tıp Merkezi, 700 yataklı bir hastane idi. Merkezimiz, aradan geçen 7,5 yılda her bakımdan, hem nitelik hem de nicelik olarak, büyük bir gelişme gösterdi. Bugün açılışını yapacağımız Karaciğer Nakli Hastanesi'ndeki 154 yatak ile beraber Turgut Özal Tıp Merkezimizin yatak kapasitesi bin 350 oluyor. Yani yedi yılda Turgut Özal Tıp Merkezine ikinci bir Turgut Özal Tıp Merkezi daha ilave etmiş oluk." şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi de "Sağlanan başarıların kısa bir sürede Karaciğer Nakli Hastanesi ile taçlandırılması bu başarıların daha da sürdürülebilir olması açısından son derece önemlidir. Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, gerçekleştirdiği icraatlarıyla üniversitemizi önemli bir noktaya getirmiştir. Önemli ve başarılı hizmetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyor, açılışını gerçekleştireceğimiz yatırımların hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise açılışı yapılan tesislerin bölge ve ülke için son derece önemli yatırımlar olduğunu vurguladı. Bu tür projeleri önemsediğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: "Çünkü bu projeler aynı zamanda bir ülkenin kalkınmışlık göstergesidir. Bu yatırımlar insanlarımızda bir öz güven oluşturmaktadır. Çünkü bu projeler insanlarla hayata geçiriliyor. Artık ülkemizde ciddi altyapı ve fiziki yatırımlar yapılmaktadır. Ancak buraları dolduracak, ruh katacak ve işlevsel hale getirecek olanlar ise yine insanlardır. Dolayısıyla çalışarak, fedakârlık yaparak ve ciddi başarılar sağlayarak bu yatırımların oluşturulmasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Bu düşüncelerle dört büyük yatırımımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Yapılan konuşmalardan sonra Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Hastanesi, öğrenci merkezi, olimpik açık yüzme havuzu ile Kale Su Sporları Merkezi'nin toplu açılışı yapıldı.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi'ye günün anısına İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından üretilen seramik vazo takdim etmesi ile sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Dünyanın ilk karaciğer nakli hastanesi Malatya'da açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER