Dünya'nın koronavirüs sebebiyle en güvenli ülkeleri belli oldu

Corona virüsü salgınında vaka sayısı 7 milyonu geçerken sivil toplum kuruluşları ve ticari işletmelerin oluşturduğu Deep Knowledge Group isimli konsorsiyum, "corona virüsünde en güvenli ülkeler" sıralaması yaptı. Farklı metrik ve istatistiklere dayandırılan araştırmada Türkiye de yer aldı.

SHABER3.COM

Corona virüsü salgını bütün dünyada panik yaratırken, Deep Knowledge Group isimli konsorsiyumun hazırladığı kapsamlı analiz uluslararası kamuoyunun gündemine oturdu.

Sivil toplum kuruluşları ile birlikte ticari işletme ve şirketlerin dahil olduğu ve yapay zeka, yatırım teknolojileri, finans teknolojileri ve ilaç sektörü alanında çalışmalarını sürdüren Deep Knowledge Group isimli oluşum farklı parametreler ve veriler aracılığıyla “corona virüsünde en güvenli ülkeler” listesi hazırladı.


Hazırlanan risk haritasında Türkiye yeşil renkle, “Güvenli ülke” olarak gösterildi. Haritada özellikle Afrika kıtası ile Güney Amerika ülkelerinin risk altında olduğu görüldü.

6 FARKLI BAŞLIKTA DEĞERLENDİRİLDİ
3 Haziran 2020’de tamamlanan ve 130 farklı parametreye dayalı raporda 11.400 verinin tasniflendiği açıklanırken, “karantinanın verimliliği, takip ve müdahale, sağlık sisteminin hazırlılığı, bölgenin dayanıklılığı, acil duruma hazır olma ve hükümetin etkisi” 6 başlık altındaki detaylar ve veriler değerlendirildi.


Türkiye’nin yer aldığı ikinci kategoride Kuveyt, İzlanda, Bahreyn, Finlandiya, Lüksemburg, Katar, Liechtenstein, Polonya, Litvanya, Malezya, Letonya, Slovenya, Umman, Yunanistan, Estonya, Hırvatistan, İrlanda, Gürcistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yer aldı.

2014 yılında kurulan yatırım şirketi Deep Knowledge Ventures önderliğinde oluşturulan konsorsiyumun hazırladığı 250 sayfalık raporda en güvenli ülke olarak İsviçre gösterildi.


EN GÜVENLİSİ İSVİÇRE
Risk analizi ve değerlendirmesinin kapsamlı bir şekilde yapıldığı araştırmada İsviçre’nin ardından Almanya, İsrail, Singapur, Japonya, Avusturya, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore geliyor.

İncelenen ülkeler ve veriler arasında corona virüsü salgınına karşı en riskli 10 ülke ise Bahamalar, Laos, Kamboçya, Endonezya, Peru, Paraguay, Honduras, Cezayir, Fas, Brezilya ve Panama olarak kayıtlara geçti.


Deep Knowledge Group tarafından hazırlanan piramitte Türkiye ikinci katta yer aldı. Türkiye’nin yer aldığı alan, en güvenli ülkelerin altında konumlandı.

Hazırlanan raporda Türkiye en güvenli 37’nci ülke olarak belirlendi. Türkiye’nin altında yer alan ülkeler arasında İspanya (45), Portekiz (46), İtalya (53), Hindistan (56), ABD (58), Fransa (60), Rusya (61), İsveç (65), Birleşik Krallık (68), İran (73) ve Belçika (78) gibi ülkelerin bulunması dikkat çekti.


Sıralamada 37’nci sırada yer alan Türkiye’nin 556 kümülatif puan altığı belirtilirken, karantina uygulamasının etkisine 114 puan, hükümetin risk yönetiminde etkisine 126 puan, Covid-19’un takip sürecine 93 puan, ülkenin sağlık sisteminin Covid-19’a hazırlığına 63 puan, Türkiye’nin bulunduğu bölgenin Covid-19’a karşı dayanıklılığına 81 puan ve acil durumlara hazırlık kategorisine de 79 puan verildi.


Türkiye için hazırlanan araştırmada, 6 ana başlık altında sadece “acil durumlara hazırlık” kategorisinde ortalamanın altında değer verildi.

Türkiye acil durumlara hazırlık kategorisi haricinde diğer kategorilerde bulunduğu sıralama ortalamasının üzerinde puan aldı.
<< Önceki Haber Dünya'nın koronavirüs sebebiyle en güvenli ülkeleri... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER