Düşük karbonhidrat diyetinin bilinmeyen faydaları


Uluslararası spor beslenme uzmanı Sencer Bulut, düşük karbonhidrat diyetinin, bilinenin aksine kalp damar hastalığına yol açmadığını, bu durumu 2002 yılından itibaren yapılan araştırmaların da ortaya koyduğunu söyledi.

Sencer Bulut, düşük karbonhidrat diyetinin yıllardır tartışıldığı belirtti. İnsanların bu tip diyetlerin sağlık için tehlikeli olduğuna ve kalp damar hastalıklarına yol açtığına inandırıldığını belirten Bulut, düşük karbonhidrat diyetinin bilinmeyen 7 faydasını söyle sıraladı:

1-Açlığınızı kesmenize yardımcı olur.

Açlık hissi diyetlerin devam etmemesi/bozulmasındaki en önemli sebeptir. Doğru yağ tüketimi ve düşük karbonhidrat alımı, sizin acıkmanızı geciktirecek ve diyetinizi bozmanızı engelleyecektir. Buna ek olarak, diyetlerinde karbonhidratı kesip, yağ ve protein alımını arttıranlar, daha geç acıkmakta ve günü daha gıda tüketerek kapatmaktadır. Yani fazla yemenin otomatik olarak önüne geçilmektedir. Unutmayın ki açlık hissi her zaman doğru alarm vermez. Karbonhidrat tüketen vücutlar, daha çabuk acıkır daha geç doyarlar.

2- Diğer diyetlere oranla daha fazla kilo vermenizi sağlar.

Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmanız kilo vermeniz için gereken en etkili yoldur! Yapılan araştırmalar çok keskin bir şekilde gösterir ki düşük yağ diyeti yapanlara göre, düşük karbonhidrat diyeti yapanlar ezici bir üstünlük sağlar! Buradaki en önemli etken karbonhidratların vücutta yarattığı etki ve yıkımdır.
Sadece bunla kalmaz, düşük karbonhidrat diyeti vücudunuzdaki fazla suyu dışarı atmanıza yardımcı olur. Bunun sebebi ise insülin seviyeniz düşecek ve böbrekler fazla sodyumu dışarı atmak isteyecektir. Düşük karbonhidrat diyeti aslında kısa süreli sonuç almak için uygulanan bir beslenme sistemi değildir. Daha sağlıklı yaşamanız için, bir hayat biçimi olmalıdır.

3-Düşük karbonhidrat diyeti vücuttaki yağların yanmasında daha etkilidir.

Vücudunuzdaki tüm yağlar aynı değildir. Farklı görevleri/etkileri vardır ve farklı yerlerde depolanırlar. En önemlileri deri altında bulunan yağlar ve iç organların etrafını saran yağlardır. İç organları saran yağların miktarı normal düzeylerin üstüne çıkar ise bu vücutta enflamasyon, insülin direnci ve diğer metabolik problemlere yol açabilir.
Düşük karbonhidrat diyeti bu bölgedeki ve/veya deri altındaki yağların yanmasında da daha etkili olduğunu göstermiştir.

4-Düşük karbonhidrat diyeti kandaki trigliserid seviyesini düşürmeye yardımcı olur

Trigliseridler bir tip yağ molekülleridir. Bildiğiniz üzere açlık trigliserid seviyeniz, ileride yaşayacağınız hastalıkların habercisidir. Bunlardan en önemlisi kalp rahatsızlıklarıdır. Trigliserid seviyesi yüksekliğinin en önemli sebebi basit şeker tüketimidir. Karbonhidrat alımını düşürdüğünüz zaman, kısa bir sürede göreceksiniz ki trigliserid seviyeniz de düşmüş olacak! Trigliserid seviyesinin yüksekliğinin nelere yol açabileceğini doktorunuza sorabilirsiniz.

5-İyi kolesterolünüz yükselecek, kötü kolesterolünüz düşecek.

High Density Lipoprotein (HDL) iyi kolesterol olarak dilimizde dolaşırken, aslında bu tabir pek de doğru değildir. Çünkü tüm kolesterol molekülleri aynıdır. HDL ve LDL kolesterolü taşıyan lipoproteinlerdir. İyi veya kötü olarak adlandırılmasının sebebi, kolesterolü nereden nereye taşıdıklarıdır. LDL (kötü kolesterol) dediğimiz kolesterol moleküllerini karaciğerden vücuda taşırken, HDL kolesterol moleküllerini tam tersi istikamete taşır ki tekrar kullanılsın ve/veya salgılansın diye. Kabaca biri biriktirirken/yığarken, biri toplar pozisyonda olur. HDL yüksekliği de vücut için bu yüzden önemlidir. Düşük karbonhidrat diyetinde LDL'nizin düştüğünü ve HDL'nizin arttığını göreceksiniz.

6-Kan şekeri ve insülin seviyeleriniz düşecek ve Tip-2 diyabet olma riskiniz azalacak.

Basitçe karbonhidrat yediğinizde, sindirim sisteminiz karbonhidratları basit şekerlere ayırır/parçalarlar (çoğunlukla glikoz olarak). Oradan kan dolaşımına katılarak kan şekeri seviyenizi yükseltir. Yüksek kan şekeri vücudunuz için zehir/son derece zararlı olduğundan, pankreas otomatik olarak insülin salgılar! Vücuttaki insülin seviyesi yüksekliğinin de ne kadar zararlı olduğunu kitabımda bahsetmiştim. Çok az insan bu durum ile kolayca baş edebilir. Birçoğumuzda bu sistem problemlidir ve yüksek ihtimalle bu sistem problemi yüzünden kilomuz bir türlü düşmemektedir. Bu duruma insülin direnci deriz! Hücreler kan şekeri miktarını düşürmek için gerekli olan tepkiyi yeteri kadar vermez/veremez ve tip-2 diyabet olma yolunda bizi desteklemiş olur. Düşük karbonhidrat diyeti bu noktada tam da size göredir. Karbonhidrat alımını azaltırsanız, kan şekeriniz baş edemeyeceğiniz seviyelere yükselmez ve bu tepkiye ihtiyacınız azalır.

7- Kan basıncınız (tansiyon) düşecek

Yüksek tansiyonun ne gibi rahatsızlara gebe olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bunlardan bazıları kalp hastalıkları, felç, böbrek yetmezliği ve diğer bir sürü problem. Düşük karbonhidratlı diyet kan basıncınızın normalleşmesine yardımcı olacaktır. Düşük karbonhidrat diyeti sağlığınız için en uygun olan beslenme biçimidir.
CİHAN
<< Önceki Haber Düşük karbonhidrat diyetinin bilinmeyen faydaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER