Ebru Gündeş'e devlet bankasından özel kredi

17/25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun kilit ismi Reza Sarraf’ın eşi ünlü sanatçı Ebru Gündeş, Ziraat Bankası’ndan 40 milyon TL kredi çekerek Londra’da bir ev aldığı iddia edildi.

Ebru Gündeş'e devlet bankasından özel kredi

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, Ebru Gündeş, Mart 2015’te Ziraat Bankası’nın Etiler Şubesi’nden kredi aldı. Gündeş, nisan ayında İngiltere’ye giderek 9.8 milyon sterlini Ziraat Bankası Londra şubesinden çekti ve Londra’da bir ev aldı. Kredinin aylık ödemesi ise 600 bin lira.

Ünlü sanatçı Ebru Gündeş’in geçtiğimiz Mart ayında Ziraat Bankası’nın Etiler Şubesi’nden 40 milyon lira kredi çektiği söyleniyor. İddialara göre; Gündeş, bu kredi ile İngiltere’nin başkenti Londra’da 9.8 milyon sterline ev aldı. Etiler Şubesi’nde işlemleri yaptıran Gündeş, 9.8 milyon sterlini Ziraat Bankası’nın Londra Şubesi’nden çekmiş. Kredinin aylık ödemeleri ise 600 bin lira. Gündeş daha öncede bir saatte yaptığı 600 bin liralık harcama ile gündeme gelmişti.

Reza, Gündeş’i paravan olarak mı kullanıyor?


Ziraat Bankası’ndan kredi çeken Ebru Gündeş, Nisan 2015’te Londra’ya gitti. Gündeş’in Londra ziyareti medyada ‘Örümcek Ağı yöntemiyle Londra’da yüzünü gerdirdi’ şeklinde yer aldı. Ünlü sanatçının eşi İranlı işadamı Reza Sarraf’ın Gündeş’i kara para aklama amacıyla paravan olarak kullandığı ise başka bir iddia olarak önümüze çıkıyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yolsuzluklar üzerine hazırladığı bir raporda Londra’nın dünyanın en büyük kara para aklama merkezi olduğu ifade edilmişti.

Karaparacıların meskeni Londra’da

Yolsuzluk Kapınızda” başlıklı raporda, “Soruşturma altında olan mülk sahiplerinin yüzde 75’i kendi kimliklerini gizlemek için paravan şirket bağlantılarından faydalanmışlardır” ifadesi, “Reza, Gündeş’i paravan olarak mı kullanıyor?” sorusunu akıllara getiriyor. Yayınlanan raporun ardından International Bussiness Times sitesinden Shane Croucher, Londra’da bulunan 36 bin 342 mülkün genellikle kara para aklayıcılar tarafından kullanıldığını yazmıştı.

Hapis ve para cezası

2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu’na göre tarihi ve doğal güzelliklerin yoğunlaştığı kıyı, sahil şeridi ve öngörünüm bölgesinde doğal yapıyı tahrip eden veya niteliğini bozanlar iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin liradan 500 bin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılabiliyor.

Reza’nın sicili temiz değil

Ebru Gündeş’in Londra’dan ev almasına iyi niyetle bakılsa da İranlı kocası Reza’nın Türkiye’de karıştığı yolsuzluk soruşturmaları, söz konusu iddialara şüpheyle yaklaşmaya neden oluyor. Kara para aklama ve rüşvetle gündeme gelen Reza’nın, uluslararası arenada da sicili temiz değil. Ziraat Bankası da Amerikan Merkez Bankası FED’in ‘kara para’ denetimine takılmış, Ziraat Bankası, New York şubesinde kişisel bankacılık faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.

Yalıya kaçak kat iddiası

Türkiye’de faaliyet gösteren Royal Holding’in sahibi İranlı işadamı Reza Sarraf, AK Parti hükümetinin üzerini kapattığı 17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında bakanlara ve çocuklarına rüşvet vermekle tanınıyor. Sarraf, eşi Ebru Gündeş’e doğum günü hediyesi olarak aldığı Kanlıca’daki  Osmanlı dönemine ait ikinci derece tarihi eser olarak tescillenen iki yalıdan birine kaçak kat çıktığı iddialarıyla gündeme geldi. Sarraf, 2011 yılında 40 milyon dolara aldığı ve yasa gereği çivi bile çakılması yasak olan yalıya kaçak kat çıktı, iki bina arasına asansör, tüp geçit ve otomatik iskele yaptırdı.

Meydangazetesi
<< Önceki Haber Ebru Gündeş'e devlet bankasından özel kredi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER