EBSO Başkanı: Bir sanayici olarak BMC'nin taşınmasına üzüldüm

EBSO Başkanı: Bir sanayici olarak BMC'nin taşınmasına üzüldüm

İzmir'in önemli sanayi kuruluşlarından BMC'nin fabrikasını Sakarya'nın Karasu ilçesine taşıması şehirdeki sanayicileri üzdü. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, BMC'nin taşınmasıyla ilgili, "İzmirli bir sanayici olarak son derece üzüldüğümü söyleyeyim. Kendileriyle de bu konuyu görüştüm. Daha uzun vadeli ve daha büyük projelerinin olduğunu ifade ettiler." dedi.

EBSO Şubat ayı meclis toplantısında konuşan Yorgancılar, sanayicilerin BMC'nin taşınmasıyla ilgili sorusuna cevap verdi. Sakarya'nın Karasu ilçesinde Bakanlar Kurulu kararıyla BMC'ye özel bir arsa tahsis edildiğini belirten Yorgancılar, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla buradan taşınma kararı verildi. Şimdi bu İzmir'in teşvik sistemi ile ilgili bir konu olarak da değerlendirilebilir. İzmir'in çevresinde 3 kilometre çapında 4 teşvik bölgesi var. Bu sistem hala devam ediyor. Maalesef illerin gelişmişlik kriterlerine göre bu teşvik sistemi yapıldığı için bu tip hatalar oluştu. Bu sadece İzmir'de değil, Osmaniye ve Denizli'de de var. 3-4 il bu sıkıntıyı yaşıyor. BMC ile ilgili çalışma ise tamamen şirketin kendi operasyonel karar vermesiyle ilgili bir durum. Netice itibariyle BMC satılmıştır. Şirket yeniş bir hüviyet kazanmıştır. Devletin de vermiş olduğu iyi bir tahsisle arsa vardır. Taşınması da bana son derece doğal geldi. Ama İzmirli bir sanayici olarak son derece üzüldüm. Kendileriyle de bu konuyu görüştüm. Neden taşıdıklarını sordum. Daha uzun vadeli daha büyük projelerinin olduğunu ifade ettiler. Bazı şeyleri de buradan şu anki ortamdan dolayı ifade etme imkanım söz konusu değil."

Meclis üyesi Erdem Dinçsoy da BMC'nin taşınmasıyla İzmir'in bir kez daha sınıf düştüğünü söyledi.

"YENİ VERGİ KANUN TASLAĞI YASALAŞIRSA, İÇERİYE GİRMEYEN SANAYİCİ KALMAZ"

Başkan Yorgancılar, konuşmasında güncel ekonomik konuları da değerlendirdi. Hükümetin hazırladığı yeni vergi kanun tasarısının iş dünyasını endişelendirdiğini belirten Yorgancılar, sanayicilerin her zaman desteklenmesi gerektiğini ve heveslerinin kırılmamasını istedi. Yorgancılar, "Taslağa göre anonim veya limited şirketlerde yöneticilerin ağır ihmal ve kusuru sonucu ortaya çıkacak vergi kayıpları için bu kişilerden 2 ila 5 yıl arasında cezalandırılacak. Hatta bu cezalar tecil edilemeyeceği gibi paraya da çevrilemeyecek. Eğer bu taslak yasalaşırsa içeriye girmeyen sanayici veya yönetici kalmayacağı gibi yönetime de kimseyi bulamayacağız." dedi.

"TERÖR RİSKİ, DÖVİZ VE FAİZİN ÖNÜNE GEÇTİ"

2016 yılındaki riskleri de sıralayan EBSO Başkanı Yorgancılar, ekonomik risklerin özellikle göç ve iklim değişikliklerinin gölgesinde kaldığına dikkat çekti. Türkiye özelinde ise risklerin tahterevallinin ağır basan kısmına denk geldiğini ifade eden Yorgancılar, riskleri ve fırsatları şöyle sıraları:

"Terör sorunu, dış politikanın agresifleşmesi, döviz kurlarının artan oynaklığı, jeopolitik riskler, ihracat pazarlarındaki sıkıntılar, gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları olması, Çin'in yavaşlaması, Rusya krizinin uzaması, FED'in faiz artırmaya devam etmesi, asgari ücretin yaratacağı olumsuz yansıma ve emtia fiyatlarındaki oynaklık."

"PERTOL FİYATLARININ DÜŞMESİNİ DEĞERLENDİREMİYORUZ"

EBSO Başkanı Yorgancılar, döviz kurları ve brent petrol fiyatlarındaki değişimleri de değerlendirdi. Petrol fiyatlarının Şubat 2015'ten itibaren başlayan düşüşünün devam ettiğini kaydeden Yorgancılar, "Ne yazık ki, petrol fiyatlarının düşmesinin olumlu etkilerini yaşanan bunca olumsuzluklarla birlikte değerlendiremiyoruz. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının aynı oranda düşmemesi de örneklerden bir tanesidir. Ocak 2015'ten bu yana petrol fiyatları yüzde 37,5 düşerken, benzin yüzde 1,2, motorin fiyatları ise yüzde 6 gerilemiştir. Dolar aynı dönemde yüzde 26 değer kazanmıştır." ifadelerini kullandı.

"DÖNÜLMEZ BİR YOLA GİRİYORUZ, BU YOLDA SADECE ACI VE GÖZYAŞI VAR"

Son dönemlerde yaşanan terör olaylarına da değinen Yorgancılar, ülkenin bir güvenlik zafiyeti ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Aylardır yaşanan terör olaylarının bir yerlerde hataların yapıldığını açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Yorgancılar, "Önce ülkesini seven bir vatandaş olarak, ardından da ülke ekonomisine değer katan bir sanayici ve sanayicilerin başkanı olarak artık diyorum ki, gerek iç, gerekse dış politikamızı artık yeniden gözden geçirmeliyiz. Çünkü dönülmez bir yola hızla giriyoruz ve bu yolda sadece acılar ve gözyaşı var. Türkiye'nin üzerindeki oyunların hepsi boşa çıkarılmalı ve güzel ülkemizin Ortadoğu bataklığına sürüklenmesine izin verilmemelidir." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber EBSO Başkanı: Bir sanayici olarak BMC'nin taşınmasına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER