Ege'de kurtarılan mülteciler Türkiye'ye iade edilecek


NATO'nun Ege'deki mülteci krizine nasıl müdahale edeceği konusunda Yunanistan ile Türkiye arasındaki anlaşmazlık giderildi.

Dün geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltnberg, Ege'de bulunan NATO gemilerinin insan kaçakçılığına karşı keşif ve gözlem faaliyetlerine başladığını söyledi. Stoltenberg, Yunan ve Türk sahil güvenlik ekipleri ve Avrupa sınır polisi Frontex ile doğrudan irtibat kuracaklarını ifade etti.

Varılan anlaşmaya göre NATO gemilerinin nerede görev yapacağına komutanlar karar verecek. Türk ve Yunan karasuları da buna dahil olacak. Ancak Türk gemileri Yunan karasularına, Yunan gemileri ise Türk karasularına giremeyecek. Gemiler, Türkiye ve Yunanistan ile koordineli olarak çalışacak.

NATO'nun, Yunan adalarına doğru yola çıkmış olan botları geri çevirmek gibi bir görevi olmayacağını ifade eden Stoltenberg, işlerini daha iyi yapabilmeleri için Türkiye, Yunanistan ve Frontex'e kritik bilgi vereceklerini aktardı.

Tehlike altındaki insanlara yardım etmenin evrensel bir sorumluluk olduğuna dikkat çeken Jens Stoltenberg, bu açıdan NATO gemileri de böyle bir durumla karşılaşırsa duruma müdahale edeceğini kaydetti. Bu botların Türkiye'den gelmesi durumunda ise mültecilerin Türkiye'ye geri götürüleceği bilgisini verdi. CİHAN
<< Önceki Haber Ege'de kurtarılan mülteciler Türkiye'ye iade edilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER