Ege İhracatçılar Birliği Aydınlı ihracatçıları buluşturdu


Ege İhracatçılar Birliği (EİB), üyelerle tanışma toplantısının ilkini Aydın'da düzenledi. Çıldır Havaalanı'nın açılması, tarım ihracatçısına teşvik ve Aydın ihracatının artması için yapılması gereken çalışmaların dile getirildiği toplantının açılış konuşmasını Davut Er yaptı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Er, Aydın'da 300 civarında ihracatçı firma olduğunu, ilin ihracatının artması için bu sayının da yükselmesi gerektiğini söyledi.

Aydın'ın ihracatının, ithalatını üçe katladığını, 700 milyon dolara yakın ihracat rakamının 2 milyar dolara çıkma potansiyeli bulunduğunu ifade eden Er, "Aydın ihracatını arttırmak için ihracatçı sayısının bine ulaşması lazım." dedi. Aydın'ın, Türkiye'de kuru incir üretiminin yüzde 70'ini, kestane üretiminin yüzde 65'ini, zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 25'ini karşıladığını belirterek, "Bu ürünlerde Türkiye birincisi konumunda. Kuşadası ve Didim gibi önemli turizm merkezlerine sahip. 2015 yılı sonu itibariyle 700 milyon dolar ihracat rakamıyla Türkiye'nin ihracatta 23. ili konumunda." şeklinde konuştu. Markalaşma konusunda adımlar atılması gerektiğini de ifade eden Davut Er, "Aydın ilinden, daha katma değerli ürün ihracatı için ar-ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yatırım yapmamız gerekiyor. Bu süreçte devlet yardımlarından azami yararlanmak, hayati öneme sahip. EİB'den arkadaşlarımız bugün, devlet yardımları ve tarımsal iadelerle ilgili bilgiler verecekler. Bu bilgileri can kulağıyla dinlemenizi ve iş hayatınızda uygulamanızı öneriyorum." dedi.

Aydın'da ihracatın artması için Çıldır Havaalanı'nın açılması gerektiğini, bunun için gerekli potansiyelin olduğunu belirten Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken ise, "Bugün konu ihracat, konu ticaret. Ülke gündemi ise cari açık, dış ticaret açığı, terör, siyaset. Gündemin ekonomi olduğu bir ülke istiyoruz. Ülkemizde adaletsiz bir teşvik sistemi var ve bu sistemin içersindeki Aydın, hak ettiği yerde değil. Aydın haksızlığa uğruyor. Ankara'da yapılan 6. Sanayi Ticaret Şûrası'nda önerdiğimiz modele geçiş yapılacağını ümit ediyorum. Dış ticaretimizi arttırmak için tek başımıza da mücadele edebiliriz ancak birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz. Havaalanı konusunda Aydın'ın potansiyeli yok deniyor. Biz araştırdık, Aydın'dan İzmir Adnan Menderes Havaalanı'na giden Aydınlı sayısına baktık. Aydın'daki havaalanı, Denizli Çardak Havaalanı'nı dörde katlayacak potansiyele sahip." diye konuştu.

İncirde dünya markası olan Aydın'da, incir ihracatçısı ve üreticisinin devletten gerekli desteği alamadığını söyleyen Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Adnan Bosnalı da, "Aydın'da sadece incir yetiştirilmiyor. Aydın'ın doğu bölgesinde, narenciye birinci sırada yer almaya başladı. Altı yıldan beridir soğuk hava deposu projesi üzerinde çalışmamıza rağmen bir türlü tamamlayamadık. Soğuk hava depomuz olmadığından dolayı ihracatçımız, kaliteli ürünleri ihraç edemiyor. Özellikle incir üretiminde dünya markası olmamıza rağmen üretici ve ihracatçı, devletten bugüne kadar hiçbir yardım almadı. Ülke ekonomisine bu kadar yüksek gelir sağlayan bir ürüne, devletin destek vermesi gerekiyor." dedi.

Aydın'ın teşvik konusunda mağdur edildiğini, teşvik sisteminin değişmesi gerektiğini söyleyen Aydın Sanayi Odası (AYSO) Başkanı Mehmet Yunus Şahin ise, "Her platformda konuşma yapılırken Aydın için dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir dedik. Biz bunu söyleye söyleye bizi zengin bir il sandılar. Manisa'yı ise fakir bir il sandılar. O yüzden de bizi arka plana atıp diğer illere teşvikte öncelik verdiler. Teşvikler il değil, bence ilçe bazlı olmalı. İhracatçıya gerekli destek sağlanmalı." şeklinde konuştu.

EİB Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz'ın, birliğin çalışmaları ve ihracatla ilgili bir sunum yaptığı toplantıya Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, Nazilli ve Söke ilçelerinin oda başkanları ile ihracatçı firma yetkilileri de katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Ege İhracatçılar Birliği Aydınlı ihracatçıları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER