Ege Üniversitesi 60 yaşında

Ege Üniversitesi 60 yaşında

Ege Üniversitesi (EÜ)'nin 2015-2016 akademik yılı törenle açıldı. EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'ndeki tören, tanıtım filmiyle başladı. Bir konuşma yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, "Dünyadaki üniversitelerle kıyaslandığında 60 yıllık geçmiş, belki kısa bir tarih olarak görülebilir." dedi. Buna rağmen Türkiye'nin yükseköğretim tarihi ve bu süre içerisinde geçirdiği önemli sosyal, siyasi ve ekonomik dönüşümler dikkate alındığında, EÜ'nün köklü ve gelenekleri oluşmuş bir kurum olduğunu söyledi.

Açılış dersini, "Karaciğer Yolculuğu, Ankara-Pittsborg-Madison-İstanbul" konusu ile Prof. Dr. Münci Kalayoğlu verdi. Kalayoğlu, şunları anlattı: "Organ nakli tarihine baktığımızda, mitolojiye kadar uzanır. Duvarlara yapılan resimlerle organ nakliyle ilgili bilgilere ulaşılır. Yakın tarihte, 1900'lerden sonra organ nakli yeşermeye başladı. 1954'te ilk kez böbrek nakli yapıldı. 1963'te ise ilk karaciğer nakli yapıldı. Bunlar dışında akciğer, pankreas, kalp gibi nakiller de 1900'lerde gerçekleşmeye başladı. Ben dünyanın en şanslı insanlarından birisiyim, çünkü Dr. Savul ve Dr. Belzer ile çalışma imkanı buldum. Dr. Savul'dan organ nakli ameliyatlarını öğrendim. Dr. Belzer'le de 26 yıl çalışarak, organ nakli konusunda öğrendiklerimi geliştirme imkanı buldum. 1968 yılında Amerika'da asistanken karaciğer nakli yapıldı ve ben buna inanamadım. O nakli gördükten sonra başka bir şey düşünmez oldum. Eşimle konuştum, eğer ben organ nakli yapmadan ölürsem gözüm açık gider dedim. Her şeyimizi satıp bu konuda uzmanlaşmak için yurtdışına çıkmayı teklif ettim. Sağolsun, o da kabul etti ve huzurlarınızda ona tekrar teşekkür etmek istiyorum."

'HASTA BULMAKTA ZORLANDIK'

Prof. Dr. Kalayoğlu, "Organ nakli konusunda kendimi geliştirmek için Dr. Belzer ile ameliyatlara girdim. Bu konuyu yakından tanıdım. Herkes karaciğer nakli yapmak istiyor ama hasta yoktu. Amerika, dört tane cerrah ithal etti. O dört cerrahtan birisi de bendim. Amerika'nın farklı yerlerinde karaciğer nakli merkezi kurmak için çalışmalara başladık. Her şey sağlandı ama hasta bulamıyorduk. Hasta buluyorum, hastaneye yatırıyorum, hematologlar, 'Bu karaciğer nakli nereden çıktı?' diyor. Dünyada hiçbir yerde yapılmadığı için, duymadıkları için sabah hastaneye yatırdığım hastayı, akşam evine gönderiyorlardı. Dokuz ay hiç hastamız olmadan bekledim. İlk kez benim hastaneye yapışık ikizler geldi. Eyalette ilk defa yapılacak olan bir ameliyata hazırlık yaptık. Çocuklar ikiz olduğu için ameliyatta karışmaması için işaretler koyduk. Ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik. Çocuklar, sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar." diye konuştu.

'SADRİ ALIŞIK'I AMELİYAT ETTİK'

Prof. Dr. Kalayoğlu, "Amerika'da çalışmalarımızı sürdürürken Sadri Alışık, ameliyat olmak için bize geldi. Başarılı bir şekilde ameliyatı gerçekleştirdik. O ameliyattan sonra Sadri Alışık, 'Kartallar Yüksekten Uçar' adlı bir film yaptı ve bu filmle Altın Portakal ödülünü aldı. Amerika'da çalışırken Türk olduğumuzu her zaman hatırladım ve gururunu yaşadım. 65 yaşına gelindiğinde Amerika'da idari görevler sona eriyor. Ben de Türkiye'ye geldim. Öğrendiğim bilgileri, ülkemdeki insanlarla paylaştım. Buradaki 10 yılımda, hayatımın en güzel yıllarını yaşadım." dedi.

İZMİR İLK SIRADA

Prof. Dr. Kalayoğlu, "Türkiye'deki organ bağışı maalesef yetersiz. Organ çıkaramıyoruz. Kadavra durumumuz iyi değil ama İzmir, kadavra ve bağış konusunda Türkiye'de birinci sırada yer alıyor. Bu sevindirici. Hastalarımız için organlar çok önemli. Hem öğrendim hem de öğretiyorum. Öğretmek hiç bitmeyecek. Bizden sonra da öğretmeye devam eden insanlar gelecek. Beni Ege Üniversitesi'ne açılış dersi yapmam için davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı öğrencilerinin EÜ 60. Yıl Marşı'nı okumasıyla tören sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Ege Üniversitesi 60 yaşında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER