Eğitim gönüllüsü bugün ebediyete uğurlanacak

Somali'de terör saldırısı sonucu şehit olan Türk öğretmenlerden Hıdır Çalka için bugün Bahçelievler'de cenaze merasimi düzenlenecek.

Eğitim sevdalılarına terör kurşunu

Eğitim gönüllüHıdır Çalka, 10 yıldır gurbette matematik öğretmenliği yapıyordu. Kenya'dan iç savaş, terör ve yoksulluğun hakim olduğu Somali'ye gittiğinde yanında sadece 3 valizi, eşi ve 2 çocuğu vardı. Azeri vatandaşı Kemale İsmailova da Türk okullarında gönüllü olarak Türkçe öğretiyordu. İki çocuğuyla eylül ayında Somali'ye gitti. Teröristler, önceki gün Türk okulunun servis aracına kurşun yağdırdı. 10 yıldır gurbette öğretmenlik yapan Çalka, öğrencileri tarafından çok sevilen biriydi. Vefakar öğretmen, Somali'den önce Kenya'da görev yapıyordu. İsteği üzerine 6 ve 2 yaşında olan evlatlarını ve eşini alarak başkent Moğadişu'da Kıble Numa Kız Lisesine Müdür Yardımcılığı görevine başlamıştı.


CENAZE MERASİMİ BUGÜN

Şehit öğretmen Hıdır Çalka'nın cenazesinin Cumartesi (Bugün) saat öğle saat 12:00 civarında Atatürk Havalimanı'nda olması bekleniyor. Bugün Şirinevler Ulu Camii'de ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazıyla ebediyete uğurlanacak. Katılmak isteyenler için adres: Ulu Camii', Şehit Yarbay Cesur Caddesi (Pazar pazarı yolu), Şirinevler, Bahçelievler/İstanbul

Hain saldırıda, Türk okulu öğretmenleri İsmailova ve Çalka şehadete ulaştı. İsmailova'nın öldüğünden habersiz 2 çocuğu kurşunlara hedef olarak yaralandı. Şoför, tercüman ve bir askerin de hayatını kaybettiği saldırıdan 5 kişi yaralı kurtuldu. Şehit öğretmenler geride 4 yetim çocuk ve asla unutulmayacak fedakarlıklarla dolu bir miras bıraktılar...

Somali Türk Okulu'nun 6 Şehidi




Eğitim için hayatını adayarak düyanın dört bir yanına giden gönüllüler, iç savaşın sürdüğü Somali'de kanlı bir terör saldırısının kurbanı oldu. İçerisinde Türk okulunda öğretmenlik yapanların içerisinde olduğu servis aracına silahlı saldırı düzenlendi.

10 yıldır gurbette matematik öğretmenliği yapan Hıdır Çalka ile Türkçe öğretmeni Kemale İsmailova ile birlikte aracın şoförü, tercüman ve bir asker olmak üzere 5 kişi şehit oldu. İki öğretmen ile 3 öğrenci de yaralandı. Yaralı bir öğretmen çevredeki vatandaşların yardımı ile kurtuldu. Terör saldırısında şehit düşenler arasından derse giden öğretmenlerin olması yürekleri dağladı.


Kenyalı öğretmen Adriana (Fadıma) da saldırıda şehit oldu


Başkent Mogadişu'da okulun servis minibüsüne düzenlenen saldırıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan sadece kınama mesajı geldi. Saldırıyı kimin yaptığı ise henüz netleşmedi. Saldırıda Matematik Öğretmeni Hıdır Çalka ve Türkçe öğretmeni Kemale İsmailova ile şoförlük yapan Ali Ömer Salim, tercüman İsa Hacı, askerlik yapan Mohammed Ahmed şehit oldu. Saldırıda yaralananların isimleri şöyle; İngilizce öğretmeni Adriana Omama, Türkçe öğretmeni Merve Alkılıç ile öğrenciler Mirza Dakni ile kardeşler Nihat ve Nejat İsmailov.

Kanlı saldırıyla ilgili olayın tanıkları şunları anlattı: “Somali Kıble Numa Kız Lisesi'nden hareket eden araç Bedir Türk Lisesi'ne gidiyordu. Araçta, 11 kişi vardı. Araç okuldan ayrıldıktan sonra 5 dakika sonra her gün kullandığı güzergahtan giderken karşı yönden gelen gri yolcu minibüsü aracımızın yolunu kesti. Minibüsün arkasından gelen araçtan servis aracının içine yoğun bir şekilde ateş açıldı. Saldırı neticesinde 5 kişi olay yerinde vefat etti. 5 kişide yaralandı.



KURŞUN SIKANLAR OLMASIN DiYE SOMALi'DEYDi

Şehit olan Türk öğretmen Hıdır Çalka'nın hikayesi herkesi derinden üzdü. 10 yıldır gurbette öğretmenlik yapan Çalka, öğrencileri tarafından çok sevilen biriydi. Vefakar öğretmen, Somali'den önce Kenya'da görev yapıyordu. İsteği üzerine 6 ve 2 yaşında olan evlatlarını ve eşini alarak başkent Moğadişu'da Kıble Numa Kız Lisesine Müdür Yardımcılığı görevine başladı.

SAHABELERİ ÖRNEK ALDILAR

Türk okuluna gelmesiyle birlikte öğrencilerle sıkı bir ilişki içine giren Çalka'yı tanıyanlar şöyle anlatıyor: “Savaş bölgesi demeden Kenya'dan Somali'ye 3 valizini, eşini ve çocuklarını alarak geldi. Hayatları ve ölümleriyle sahabenin yaşadığı hayatın günümüzde de yaşanabileceğini ispat etmiş oldular. Gittikleri ülkelerin ve şehirlerin barındırdıkları tehlikelerin elbette farkındaydılar. Arkadaşlarımızın sevdası çok büyüktü. Öğrencilerinin, kendilerine kurşun sıkan insanlar gibi olmasınlar diye Somali'deydiler. Bu sevda, bir kısım cahillere çok geldi. Ama gözleri arkada kalmasın, onlardan sonra da sınıfları boş kalmayacak.”

ONLARIN HAYATLARI VALİZLERİNDEN İBARETTİ

Mardin'de dünyaya gelen 7 kardeşli bir ailenin çocuğu olan şehit öğretmen Hıdır Çalka, ömrünü öğretmenliğe adamıştı. İzzet Baysal Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra gönüllü olarak Kenya'nın yolunu tuttu. 37 yaşındaki vefakar öğretmen, 10 yılını Kenya'da eğitim faaliyetleriyle geçirdi. 8 ay önce ise gönüllü olarak Somali'ye gitti. Eşini, 2 çocuğunu ve 3 valizini alarak başkent Mogadişu'ya gitti.




SOMALiLi KADININ YARDIMIYLA KURTULDU

Terör saldırısında bir öğretmen ise Somalili bir vatandaşın yardımıyla kurtuldu. Enes Keskin isimli Türk öğretmenin kurtuluşunu olayın görgü tanıkları şu şekilde anlattı:

KAÇIP EVE SIĞINDI

“Olay esnasında yara almadan kurtulan bir öğretmenimiz vardı. Saldırı anında bölgedeki evlerden birinde yaşayan Somalili bir bayan öğretmenimizi evin içine aldı. Bu şekilde yaralanmadan kurtuldu.

İSTİHBARAT MÜDAHALE ETTİ

Olayın hemen ardından Somali'nin Özel İstihbarat biriminden Ömer Abdulkadir Moallim olaya müdahale etti. Biz de olay yerinde yaralananları hemen hastaneye kaldırdık.

SADECE SENEDE BiR KERE GÖRÜYORDUK

Şehit öğretmenin kardeşi Mahmut Çalka, ağabeyini şu sözlerle anlattı: “Biz 6 erkek bir kızız. Abim 5. sıradaydı. Biz İstanbul'da yetiştik. Abim öğretmenliği kafasına koymuştu. Çocukları okutmak için gönüllü olarak Kenya'ya gitti.

10 YIL GURBETTE GÖREV YAPTI

Bir yıl sonra da evlenmek için kısa bir süre Türkiye'ye geldi. Daha sonra eşini de alarak tekrar Kenya'ya döndü. Orada 10 yıla yakın çalıştı. 6 ve 2 yaşında iki çocuğu var. Haberi aldığımız zaman çok üzüldük. Benim babam dini bütün bir insan. Bu durumu metanetle karşıladı. Allah'a dayandı.

SOMALİ'YE TEREDDÜT ETMEDEN GİTTİ

Biz abimi senede bir kere görüyorduk. 35 günlük izin süresi vardı. Onun dışında sadece telefonla konuşabiliyorduk. Somali'ye tereddüt etmeden gitti. Onların hayatları valizlerinden ibaretti. Valizle gittiler, valizler geldiler.”



KENDi VATANDAŞLARIMIZ TERK EDERKEN SiZLER GELDiNiZ

Somali Özel Bedir Türk Okulu öğretmenleri Mustafa Akay ve Hüseyin Türk, zor şartlar altında görev yaptıklarını bundan 2 yıl önce verdikleri röportajda anlatmıştı. Fedakar öğretmenler Türkiye'de nefret dili nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını dile getirmişti.

HERGÜN BOMBA PATLIYOR

Gönüllü öğretmen Mustafa Akay o günlerde şunları söylemişti: “Hizmet Hareketi'ne yönelik ‘Haşhaşi, örgüt' gibi karalamalara hâlâ inanamıyoruz. Biz bunları hak edecek ne yaptık? Bana Allah gayesi dışında trilyonlar verseler Somali'ye gelmezdim. Burada iç savaş, terör ve yoksulluk var. Her gün etrafımızda bombalar patlıyor. Siz bu kadar zorluklara rağmen ülkesi, milleti adına, Allah rızası için mücadele eden insanlara o söylediklerinizle zorluk katıyorsunuz. Yani Somali devletine gidip 'bunlar tehlikeli' diyorsunuz.

KÖTÜ İNSAN OLAMAZSINIZ

Burada bizim tehlikemiz Somalili çocuklara Türkçe öğretmek, İslam'ı anlatmak mı? Nedir burada yanlış olan şey? Burada Türkiye'deki gelişmeleri duyan aileler bize gelip neler olup bittiğini soruyorlar ama giderken şunları söylüyorlar: Bizim kendi ülkemizin vatandaşları Somali'yi terk ederken siz buraya geldiniz, siz kötü insanlar olamazsınız.”

3 OKUL 10 ÖĞRETMENLE 5 YILDIR HİZMETTE

Somali'de Türk okulları 2011 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladı. Bedir Türk Lisesi, Kıble Numa Kız Lisesi ve Vifak Türk Lisesi olmak üzere üç Türk okulunda, 10 Türk öğretmen görev yapıyor.



iSTANBUL'DAN SOMALi'YE GÖNÜLLÜ ÖĞRETMEN

Kanlı saldırıda hayatını kaybeden bir diğer öğretmen Azeri kökenli Kemale İsmailova. Yedinci Türkçe Olimpiyatları'nda vefa ödülüyle yâd edilen Gülnar Ergüneş'in ağabeyinin eşi olan İsmailova, gönüllü olarak Türk okullarında Türkçe öğretmenliği yapıyordu. İsmailova, eşi ve iki çocuğuyla eylül ayında Somali'ye gitti. 15 yıl boyunca İstanbul'da kalan vefakar öğretmen, Kıble Nur Kız Lisesi'nde gönüllü olarak Türkçe derslerine girmeye başladı. Çocukları da Türk okullarında okuyan İsmailov, kanlı saldırıda şehit oldu. Saldırıda serviste bulunan Nihat ve Nejat adlı 2 çocuğu da yaralandı. Hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.



İKİ ÇOCUK YETİM KALDI

Terörist salıdırısında hayatını kaybeden 33 yaşındaki Kemale İsmailova'nın eşi Veysel İsmailov'un acı haber sonrası fenalaştığı öğrenildi. Doktroların sakinleştirici iğne vurarak müdahale ettiği Veysel İsmailov'un Somali'de turizm acentasında çalıştığı belirtildi. İsmailova'nın saldırıda yaralanan 11 ve 9 yaşındaki 2 çocuğunun ameliyata alındığı kaydedildi. Eğitim gönülllüsü İsmailov'un cenazesinin Türkiye üzerinden Azerbeycan'a gönderileceği ve memleketi olan Gökçay'da defnedileceği aktarıldı.

SOMALİ BAŞBAKANI: KORKAKÇA SALDIRI:

Somali Başbakanı Omar Abdirashid Sharmarke kanlı eylemle ilgili “Bu korkakça saldırıyı kınıyoruz” dedi. Başbakan, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet; yakınlarına başsağlığı, yararlılara da acil şifa dileklerinde bulundu. Sharmarke mesajında şu ifadeleri kullandı: “Mogadişu'daki terörist saldırıda hayatını kaybeden Türk kardeşlerimizin yakınlarının acısını paylaşıyoruz.

HİZMET EDERKEN ÖLDÜLER

Bu masum insanlar, Somali halkını destekleyip, onlara hizmet ederken hayatlarını kaybettiler. Mekanları cennet olsun”

GÜLEN: YARALI GÖNÜLLERİMİZ DAĞLANDI

Fethullah Gülen Hocaefendi, Somali'deki saldırıda hayatını kaybedenlerle ilgili taziye yayınladı. Terörü lanetleyerek, şehitlerin yakınlarına başsağlığı diledi...

M. Fethullah Gülen Hocaefendi, Somali Mogadişu'da meydana gelen terör saldırısı münasebetiyle taziye mesajı yayınladı. Hocaefendi mesajında şu ifadeleri kullandı: "Somali'nin Mogadişu şehrinde bir okul minibüsüne yapılan, 5 güzel dostun ahirete yürümesine ve okul çağındaki çocukların da aralarında bulunduğu bazı insanların yaralanmasına sebebiyet veren terör saldırısı yakın zamanda yaşanan elim hadiselerle zaten yaralı gönüllerimizi bir kere daha dağladı.

TERÖRÜ LANETLİYORUM

Somali halkına eğitim hizmeti vermek maksadıyla orada bulunan muhacir öğretmenlerin, Somalili meslektaşlarının ve öğrencilerin terörist gruplar tarafından hedef olarak seçilmesi ziyadesiyle esef vericidir. Bu saldırıyı, onu yapanları ve bu vesileyle terörün her türlüsünü lanetliyorum. Kalbleri bir melek kalbi gibi saf ve duru, dilleri de iç derinliklerinin sadık birer tercümanı olduğuna inandığım öğretmen kardeşlerim Hıdır Çalka ve Kemale Ismailova ile beraber Somalili İsa Hacı, Amr Omar Salim ve Mohamed Ahmed Arale Beyefendilere Cenâb-ı Erhamurrahimin'den rahmet diliyorum.

VUSLAT GÖLGESİYLE SERİNLESİNLER

Onları ötede vuslat gölgesiyle serinletmesini, özel konuklarına gösterdiği iltifatı göstemesini ve bütün bu lütuflarını hoşnutluğuyla taçlandırmasını niyaz ediyorum. Kardeşlerimizin anne-babaları, eşleri, çocukları ve yakınlar başta olmak üzere bütün sevenlerine sabır ve metanet, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Aynca, bu elim hadisede vatandaşlarını kaybeden Türkiye, Azerbaycan ve Somali halkına taziyelerimi gönderiyorum."

KARANLIK ELLER iKi NUR PARÇASINI SÖNDÜRDÜ

Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, sosyal medya hesabından Somali'de yaşanan acı olayla ilgili bir paylaşımda bulundu. İpek, şu ifadeleri kullandı: "Somali'de, iki nur parçasını söndürmüş karanlık eller. Allah (cc) mekanlarını Cennet eylesin. Ailelerine, sevenlerine sabır versin. Herkes bilmez hikayelerini. İnsanlara hizmet için en önde koşar. Resimde de hep arkada kalırlar. Elbiseleri güzel ahlaktır. Kimseden bir beklentileri yoktur. Kimseden bir korkuları da yoktur. Emindirler. Yüzleri semada, sadece Allah'ın rızasını dilerler. Allah (cc) rahmet eylesin. 'İnsan dünyada rüyadadır, ölünce uyanır' (s.a.v.)"



İç savaşın ortasında eğitim sevdalıları

Türk eğitimciler Somali’ye iç savaşın devam ettiği 2010 yılında gitti. Aynı yıl Somalili ve Türk gönüllülerce kurulan Nil Vakfı, bir yıl sonra ilk Türk okulu Bedir Lisesi'ni başkent Mogadişu’da açtı. Çok geçmeden ülkede 5 Türk Okulu açıldı.Eğitim hizmetleriyle öne çıkan Nil Vakfı, Somali’ye hastane, fırın, eğitim kursu, su kuyusu ve yetimhane gibi onlarca kalıcı yardımda bulundu.  

ÖZGÜR DÜŞÜNCE - MEYDAN
<< Önceki Haber Eğitim gönüllüsü bugün ebediyete uğurlanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER