Eğitim kurumuna yardım suç sayıldı

Ankara’da salı günü sabah saat 06.00 sularında gözaltına alınan otuz hayırseverden 22’si önceki gün akşam çıkarıldıkları sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

Eğitim kurumuna yardım suç sayıldı

Savcı Musa Yücel tarafından ifadesi dahi alınmadan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen sanıklar, 13 ay önce de aynı savcı tarafından göz altına alınmışlardı. AKP eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Manisa Milletvekili Salih Kapusuz’un yeğenin de tutuklandığı dosyada, sanıklara 13 ay önce savcı, ‘etkin pişmanlık’ yasasından yararlanmayı teklif etmişti. Sanıkların tutuklanmalarına sebep olarak ABD’deki bir Türk eğitim ve hayır kurumuna bankalar aracılığıyla resmi olarak yaptıkları 9-10 bin dolarlık bağışlar gösterildi.

Sanık müvekkillerinden avukat Şaban Yağcı, tutuklama kararının hukuksuz olduğunu öne sürdü. ABD’de kurulmuş, Türk bayrağını dalgalandıran bir Türk eğitim ve hayır kurumuna para gönderilmesinin suç sayıldığını belirten Yağcı, hakime ‘Bu kuruluşların terör örgütü olduğuna dair mahkeme kararı alın’ teklifini sunduğunu kaydetti.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Musa Yücel tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 30 kişi, hakim karşısına çıkartıldı. Apar topar yargılanan 30 kişiden 22’si tutuklanırken 8’i serbest bırakıldı.

Yurtdışındaki Türk okullarına yardım ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan hayırseverler, 1 yıl önce aynı suçlamayla gözaltına alınıp savcı tarafından serbest bırakılmıştı. Aynı savcı işadamlarını tekrar gözaltına aldırdı. Savcı Musa Yücel, bir yıl önceki ifade ve soruşturma evrakıyla sulh ceza hakimliğine sevk etti.

İFADE ESKİ SUÇLAMA YENİ

Emniyette işadamlarına suç örgütü kurma, kara para aklama ve terörizmin finansmanı suçlaması yöneltilirken, adliyede savcı farklı bir suçtan tutuklama istedi. İş adamlarının ifadelerini dahi almayan Savcı Yücel, terör örgütüne üye olma ve dolandırıcılık iddialarıyla işadamları nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. Sulh ceza hakimliği 22 ismin tutuklanmasına hükmetti.

OKULA YARDIM TERÖRLE BAĞDAŞMAZ

Ceza Hukukçusu Avukat Şaban Yağcı, suçlamaların mesnetsiz, hukuka ve vicdana aykırı olduğunu ifade etti. Yağcı, “Yurtdışındaki bir ülkenin kanunlarına göre kurulmuş, devlet tarafından denetlenen, vergi muafiyeti olan bir kuruluşa para gönderilmesinin terör örgütüyle bağdaştırılması mümkün değildir” diye konuştu.

<< Önceki Haber Eğitim kurumuna yardım suç sayıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER