Eğitim-Sen: Danışman öğretmenler iktidara yakın sendikadan seçildi


Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Şubat ayında ataması yapılan 30 bin aday öğretmene danışmanlık yapması için belirlediği 35 bin danışman öğretmenin büyük bölümünün iktidara yakın sendika üyeleri arasından seçildiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, yeni atanan öğretmenlerin 6 aylık dönemde yetiştirilmeleri amacıyla en az 10 yıl aktif hizmette bulunan öğretmenler arasından danışman öğretmen kategorisinde belirlemeler yapılacağı belirtildi. Belirlenecek öğretmenlerden ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış, sosyal kültürel faaliyetlere katılım sağlayan, iletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü, mesleği ile ilgili kriterlerden bir veya birkaçına sahip öğretmenlerin danışman öğretmen olabileceği ifade edildi. Seçilecek danışman kategorisindeki öğretmenlerde aranacak en önemli kriterin 'hükümet sendikası üyesi olmak' olduğuna dikkat çekilen açıklamada, belirlenen kriterlerin çoğunun dikkate alınmadığına dair çok sayıda şikayet olduğu kaydedildi.

Açıklamada, eğitimde yaşanan atama ve görevlendirmelerde liyakatten çok sendikal-siyasal bağların esas alındığı vurgulanarak, benzer bir uygulamayı şimdi de danışman öğretmen kategorisi için yürürlüğe koymanın tehlike arz eden boyutlarına değinildi.

Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

"Danışman öğretmenlerin isimlerinin açıklandığı ilk günden itibaren sendikamıza çok sayıda şikâyet ve ihbar gelmektedir. Ş.Urfa'nın Siverek ilçesinde çok daha ilginç bir durum yaşanmıştır. Siverek'te belirlenen danışman öğretmenlerin büyük bölümü yine hükümet sendikasının üyeleri arasından belirlenmesine rağmen, Siverek ilçesinin mülki amiri konumunda olan Siverek Kaymakamı'nın, danışman öğretmen olarak belirlenen az sayıdaki Eğitim Sen üyelerinden bile rahatsız olduğu ve listelere müdahale ettiği iddia edilmektedir. İddialara göre, Siverek Kaymakamı Eğitim Sen üyelerinin yerine meslekte 10 yılı doldurmayan, dolayısıyla danışman öğretmen olarak belirlenmemesi gereken isimleri, Eğitim Sen üyelerinin yerine yazarak, devlet eliyle 'resmi ayrımcılık' yapmıştır.

Eğitimin bütün alanlarında yaşanan atama ve görevlendirmelerde liyakatten çok sendikal-siyasal referanslarla hareket edenlerin, benzer bir uygulamayı danışman öğretmenler için hayata geçirmesi, hatta mülki amir konumundaki kişilerin bile listelere müdahale etmesi, kamu yönetimi anlayışının geldiği noktayı göstermektedir.

Eğitim Sen olarak bir kez daha belirtmek isteriz ki danışman öğretmenlerin belirlenmesi sürecinde hiçbir şekilde sendikal ya da siyasal referanslara göre belirleme yapılmamalı, böylesine önemli bir görev için belirlenecek öğretmenler objektif bir değerlendirmeye tabi tutularak belirlenmelidir.

Eğitimin her alanında olduğu gibi, danışman öğretmenlerin belirlenmesi sürecinde de her türlü keyfi, taraflı ve ayrımcı uygulamaya son verilmesini talep ediyoruz. Bu nedenle Siverek'te görevini açıkça kötüye kullanarak, daha önce belirlenen Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin yerine başka isimleri yazdıran kaymakam ve bu olaydan sorumlu bulunan diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini istiyoruz."

CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim-Sen: Danışman öğretmenler iktidara yakın sendikadan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER