Eğitim Sen: Öğretmenlere rotasyon uygulaması yeni bir tasfiyedir

Eğitim Sen: Öğretmenlere rotasyon uygulaması yeni bir tasfiyedir

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Manavgat Temsilcisi Bülent Irmak, "Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yüz binlerce öğretmeni yakından ilgilendiren 'Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' ile ilgili sendikalardan görüş ve öneriler istiyor, fakat bugüne kadar yaptığı keyfi ve siyasi amaçlarla yapılan düzenlemelerle öğretmenlere eziyet etmeyi sürdürüyor." dedi.

Irmak, yaptığı açıklamada, bugüne kadar defalarca değiştirilen MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin, 17 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti. Irmak; uzun süredir tartışılan öğretmenlere zorunlu rotasyon, aday öğretmenlere performans, sözlü sınav ve özür grubu tayinleri gibi konular başta olmak üzere, öğretmenlerin atanması ve yer değiştirmesi ile ilgili pek çok başlıkta büyük tepki çeken değişiklikler yapıldığını belirtti. Irmak, öncelikle Resmi Gazete'de yayınlanan 'Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği' sorunları çözmekten çok yeni sorunlar üreten ve geniş bir kesimde mağduriyet oluşturacağını savundu.

Öğretmenleri, istekleri dışında yer değiştirmeye zorlamak, onları sürgün etmek anlamanına geldiğini vurgulayan Irmak, MEB'in, eğitim yöneticilerinin tamamından sonra şimdi de öğretmenleri çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu rotasyona tabi tutacağını dile getirdi.

"ZORUNLU TAYİNLERİN EĞİTİME NE KATKISI OLACAK?"

MEB`in, öğretmenleri zorunlu rotasyona tabi tutmasıyla eğitimin hangi sorununa çözüm üretileceği, hangi önemli gereksinimin karşılanacağı belli olmadığına dikkat çeken Irmak, başarısı ile ilgili hiçbir tartışma olmayan, hakkındaki disiplin soruşturması sonucu görev yerinin değiştirilmesi önerilmemiş, görev yerinin değiştirilmesi isteğinde bulunmamış, günlük yaşamını (ev, çocuklarının eğitim durumları gibi) buna göre düzenlemiş bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesinin eğitim sistemine hiçbir katkısının olmadığını savundu.

"EN BÜYÜK SÜRGÜN OPERASYONU BU"

Eğitim-Sen Manavgat Temsilcisi Bülent Irmak, şöyle devam etti: "MEB, bu düzenleme ile tarihin en büyük sürgün operasyonu için düğmeye basmış, eğitimde yeni bir kaos için adeta seferber oldu. Kurumunda sekiz yıldır görev yaptığı için bir öğretmenin görev yerinin değiştirilmesi, öğretmenlerimizin görev yaptığı eğitim kurumundaki başarısının hiçbir anlam taşımadığını düşünmelerine yol açacak, çalışma isteklerini büyük ölçüde kıracaktır. Yönetmeliğin geçici 3. maddesine göre rotasyon 2014-2015 öğretim yılında 12 yıl, 2015-2016 öğretim yılında 11 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 10 yıl, 2017-2018 öğretim yılında 9 yıl görev yapan öğretmenlere uygulanacak, nihai olarak hiçbir öğretmen aynı okulda 8 yıldan fazla görev yapamayacaktır. MEB'in görevi attığı her adımda eğitim emekçilerini mağdur etmek değil, sorunlarımıza somut ve gerçekçi çözümler üretmektir.

Yönetmelik, sorunlarımızı çözmek bir yana daha da derinleştirmiştir. On binlerce öğretmen açısından yeni bir dayatma anlamına gelen, ekonomik ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açacak ve pek çok yönden yeni mağduriyetler yaratması kaçınılmaz olan 'öğretmenlere rotasyon' uygulamasını yeni bir tasfiye mantığı ile ele almaktadır. Zorunlu rotasyon dayatmasına karşı hukuksal ve örgütsel açıdan mücadele edeceğimiz bilinmelidir."



CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim Sen: Öğretmenlere rotasyon uygulaması yeni bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER