Eğitimde sınav sistemi sil baştan!

Ortaokuldan liseye geçiş sistemi bu yılda değişecek. Son on yılda beş kez değişen sisteme hem öğrenciler adapte olamıyor hem de veliler...

Eğitimde sınav sistemi yeniden değişiyor!

  • 10 yılda 5 kez değişen liseye geçiş sistemi değişiyor.
  • Eğitimciler ve veliler sistemin, kalıcı, motivasyona dönük ve adil bir hale dönüşmesi uyarısı yapıyor.

LGS'den SBS'ye geçildi. Ortaöğretimde sınav sistemi on yılda beş kez değiştirildi. Bu durum öğrencileri ve velileri tedirgin ediyor. Diğer yandan Seviye Belirleme Sınavı ve ortaokuldan liseye geçiş sistemi yine değişecek... 

Son 10 yılda onlarca yöntem denendi. LGS, 2005'te değiştirilerek Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na yani OKS'ye dönüştürüldü. Sonra OKS'de bazı değişikliklere gidildi ve ilköğretim başarı puanı İBP ilk kez uygulandı. 

2008'de ise OKS son kez yapıldı, o dönem 6. ve 7. sınıfta okuyanlar yıl sonunda SBS'ye girdi. 2009'da ise içerisinde üç ayrı sınav yöntemini barındıran Ortaöğretime Geçiş Sistemi OGES'e geçildi. 2010'da düz liseler Anadolu liselerine dönüştürüldü. 

Ardından SBS'den vazgeçildi. Bu da iki yıl uygulandı. Son olarak SBS'nin de bu yıl son kez yapıldığı açıklandı ancak yerine nasıl bir yöntem getirileceği hâlâ belirsiz. 

Bakanlık önümüzdeki yıl 'sınavla öğrenci alan okullara' tek bir sınavla öğrenci almayacağını açıkladı. Yerleştirmede bunun yerine öğrenci talebinin yanında 5-6-7 ve 8. sınıflardaki ders ve ders dışı başarıları kullanmayı planlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yeni dönem için adrese dayalı yerleştirme sistemi üzerinde çalışıyor. 

Eğitimciler ve veliler artık 'yaz-boz' tahtasına dönen sistemin, kalıcı, motivasyona dönük ve adil bir sınav sistemine dönüştürülmesi uyarısı yapıyor.
<< Önceki Haber Eğitimde sınav sistemi sil baştan! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER