LYS sonuçlarıyla ortaya çıkan çarpıcı tablo!

LYS sonuçlarına göre bütün dereceleri dershaneli öğrenciler topladı. İşte LYS sonrası ortaya çıkan çarpıcı tablo...

LYS sonuçlarıyla ortaya çıkan çarpıcı tablo!

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 22 Haziran’da son aşaması yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarını bir hafta geçmeden açıkladı. Ancak açıklamanın daha önce olduğu gibi gündüz ve basın toplantısıyla değil de gece yarısı saat 01.30’da internetten yapılması dikkat çekti. Bir başka ilginç nokta neredeyse bütün dereceleri hükümetin kapatmak için kanun çıkardığı dershanelere giden öğrencilerin toplaması oldu.

ÖSYM’nin Lisans Yerleştirme Sonuçları’nı (LYS) 22 Haziran’daki son sınavdan 6 gün sonra dün saat 01.30’da açıkladı. Sonuçların gece yarısı duyurulması dikkat çekti. ÖSYM’nin verilerine göre LYS’lere 925 bin 81 öğrenci girdi. Kabataş Erkek Lisesi ve FEM Dershanesi öğrencisi Kerem Çıtak dil puan türünde Türkiye 1.si, Yine Kabataş Erkek Lisesi ve FEM Dershanesi öğrencisi Taha Niyazi Tutkuner TS-2 puan türünde Türkiye 1.si, Mustafa Asım Kılıçaslan TS-1 puan türünde Türkiye 1.si olurken yerleştirme derecesinde ise Bakırköy FEM şubesinden Büşra Topal adlı öğrenci Y-TM2, Y-TM3 puan türlerinde Türkiye 1.si olmayı başardı. Yine Maltepe Dershaneleri’nden Ömer Faruk Parmak TM-1, TM-2, TM-3 alanlarında Türkiye 1.si oldu. Yamanlar Koleji öğrencisi Fethullah Gülen ise LYS’de TM-1 ve TM-2 puan türlerinde Türkiye 3.sü oldu. 7-17 Temmuz 2014 tarihleri arasında adayların okumak istedikleri yükseköğretim programlarıyla ilgili tercihlerinin alınıp yerleştirmelerinin yapılacağı öğrenildi.

FEM DERSHANELERİ: FEM, sınavda derece elde eden öğrencileri dün Baran Kültür Merkezi’nde bir araya getirdi. Anne ve babası doktor olan Kerem Çıtak, dil puan türünde ipi önde göğüsledi. Kabataş Erkek Lisesi ve Beşiktaş FEM şubesi öğrencisi olan Çıtak, sınavı kazanmak için ciddi çaba sarf ettiğini söylüyor. Çıtak, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde okumayı istiyor. Dershanenin büyük avantaj sağladığını belirten Çıtak, “Geçmiş yılların sorularını çözdüm ve yaptığımız çalışma kampları çok işe yaradı. Tek başına okul yetersiz kalırdı.” dedi. Annesi öğretmen, babası akademisyen olan Taha Niyazi Dutkuner de Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi. Isparta’dan yatılı olarak İstanbul’a okumaya gelen Dutkuner, “Hukuk okumayı çok istiyorum. Günde 350-400 soru çözerek ciddi bir çalışma yaptım.” diyor. Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi ve Bakırköy FEM şubesi öğrencisi Büşra Topal da TM 2 ve TM 3 puan türlerinde yerleştirmeye göre birincilik elde etti. Mühendislik okumak istediğini belirten Topal, “Böyle bir derece de beklemiyordum ama çok mutlu oldum.” dedi. Bursa’da da FEM’e devam eden Mustafakemalpaşa İbrahim Önel Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi Merve Alan Ek Y-MF1’de Türkiye birincisi, Ek Y-MF2’de ise Türkiye üçüncüsü oldu.

ÖZEL YAMANLAR KOLEJİ: İzmir Özel Yamanlar Koleji’nin 15 öğrencisi, LYS sonuçlarına göre ilk 100’e girerek büyük bir başarıya imza attı. Bu öğrenciler ilk yüzde 58 derece elde etti. Yamanlar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Sebahattin Kasap, yaptığı açıklamada, “Öğrencilerimizin elde ettiği başarılar bizleri mutlu etti. Geçen yıl ilk yüzde 10 öğrencimiz vardı, bu yıl bu sayıyı 15’e çıkarmanın ayrıca mutluluğunu yaşıyoruz.” diye konuştu.

FATİH KOLEJİ: İstanbul Fatih Koleji Anadolu Lisesi öğrencisi Lütfi Sun TS-1 ve TS-2 puan türünde Türkiye 2’ncisi oldu. Sınava sözel alandan hazırlanan Sun, emeği geçen öğretmenlerinin katkısının çok büyük olduğunu belirtti. LYS TM 1 puan türünde Türkiye 7.si olan İstinye Fatih Fen Lisesi öğrencisi Mustafa Şenyurt da, “Öğretmenlerim bana inanmıştı. Okula girerken ilk yüze gireceğime dair söz verdim. Onların bana olan güvenini sayesinde iki sınavda da istediğim sonuca ulaştım.” ifadelerini kullandı. İstanbul Fatih Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammed Furkan Beşli de LYS TM 1 puan türünde Türkiye 7.si oldu.

ERZURUM AZİZİYE KOLEJİ: LYS Türkiye ikincisi Erzurum Aziziye Koleji’nden çıktı. Başarılarıyla dikkat çeken Aziziye Koleji Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri ilk bine 321 öğrenci soktu. Aziziye Kurumları Anadolu ve Fen Liseleri Müdürü Hasan Basri Tokcan, Muhammet Taha Temir’in Türkiye ikincisi, Ömer Faruk Karaca’nın Türkiye 4’üncüsü ve Ömer Faruk Poyraz’ın da Türkiye 6’ncılığını elde ettiklerini söyledi. Taha Temir, başarısında FEM Dershanesi’nin de payı olduğunu belirtti.

MALTEPE DERSHANELERİ: Maltepe Dershaneleri, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) TM-1, TM-2, TM-3, 3 dalda Türkiye şampiyonu çıkardı. Bu yıl 30. yılını kutlayan Maltepe Dershaneleri, Lisans Yerleştirme Sınavı’nda başarılı olan öğrencilerini tanıttı. Dershane öğrencilerinden Ömer Furkan Parmak, TM-1, TM-2, TM-3’te 500 tam puan aldı. Ayrıca ilk 10’da dershane öğrencileri Türkiye 1.si, 3.sü, 4.sü, 5.si, 7.si, 8.si ve 9.su oldu.

KÖRFEZ DERSHANELERİ: İzmir Körfez Dershaneleri de LYS sonuçlarına göre Türkiye genelinde ilk 10’da dört öğrencisiyle yer aldı. Genel Müdür Hakkı Erten, dereceye giren öğrencileri sıraladı: TS-1 ve TS-2 puan türlerinde Afyon Körfez Dershaneleri öğrencisi Selim Ortak Türkiye birincisi, TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde İzmir Körfez Dershaneleri’nden Fethullah Gülen Türkiye üçüncüsü, MF-3 puan türünde Enis Çağatay Yılmaz Türkiye üçüncüsü, MF-3 ve MF-4 puan türlerinde Burak Bora Kapan Türkiye dördüncüsü.

FİNAL DERSHANESİ: LYS’de Final Dergisi Dershanesi öğrencileri de Türkiye derecesi yaptı. Sefa Can Medin isimli aday MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4 puan türünde Türkiye birincisi, Mustafa Doğa Doğan isimli aday Dil-1 Dil-2, Dil-3 puan türünde Türkiye birincisi, Özgür Can Eren de MF-1 puan türünde Türkiye ikincisi oldu. Uğur Dershanesi öğrencisi Zeynep  Bayram da MF-4 alanında Türkiye üçüncülüğü elde etti.

KIZLAR DAHA BAŞARILI, FEN LİSELERİ İLK SIRADA

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin verilerine okul türlerinin başarı sıralamasında fen liseleri MF, TM ve TS puan türlerinde ortalamaya göre en başarılı liseler olarak belirlendi. Puan türlerinde ortalaması düşük olan liseler arasında ise sekreterlik meslek liseleri, akşam liseleri ile özel akşam liseleri yer aldı. ÖSYM’nin verilerine göre kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre daha başarılı olduğu görüldü. Sınava katılan 471 bin 65 kız öğrencinin üç puan türündeki ortalaması 475 bin 187 erkek adaya göre daha yüksek.

BİRİNCİLİK MÜJDESİNİ UMREDE ALDI

Ankara’dan Özel Samanyolu Fen Liseleri öğrencilerinden Ömer Furkan Parmak TM1, TM2, TM3 puan türlerinde Türkiye 1.si oldu. Müjdeyi umreye için gittiği Mekke’de alan Parmak, “İlk yüze gireceğimden emindim ama birinci olmam sürpriz oldu. Buradan öncelikle okuluma ve rehber öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Gelecek yıl sınava girecek arkadaşlarıma özellikle YGS- LYS Türkçe soruları için bol kitap okumalarını ve düzenli tekrar yapıp deneme çözmelerini öneririm.” dedi. Samanyolu Eğitim Kurumları, 2014 LYS’ de ilk 50’ye 14 öğrenci soktu.

FETHULLAH GÜLEN, TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ

LYS’de dereceye giren isimlerden biri de İzmir Özel Yamanlar Koleji’nde okuyan, Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kardeşinin torunu Fethullah Gülen oldu. Genç öğrenci, TM1 ve TM2 puan türlerinde Türkiye üçüncüsü oldu. Zaman'ın haberine göre elde ettiği dereceden dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyleyen 18 yaşındaki Gülen, şöyle konuştu: “Bu sonucu almak için elbette çalıştık, çabaladık. İyi bir şeyler yaparız diye umuyorduk, Fethullah Gülen ismini taşıdığımdan dolayı. Hocaefendi, babamın amcası oluyor. Ben hukuk okumayı düşünüyorum. Hocaefendi’ye bu dönemde kötü şeyler söyleniyor. Onlara bir cevap olarak, hepsinin yalan olduğunu söylüyoruz. Buradan bunlara bir cevap olarak derece yapmak istedim.”

<< Önceki Haber LYS sonuçlarıyla ortaya çıkan çarpıcı tablo! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER