ÖSYM'nin hazırladığı LYS-3 soruları nasıldı? İlk değerlendirme

ÖSYM tarafından hazırlanan LYS-3 sona erdi. Peki ÖSYM'nin hazırladığı LYS-3 soruları nasıldı? Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç LYS-3 sorularını değerlendirdi.

ÖSYM'nin hazırladığı LYS-3 soruları nasıldı? İlk değerlendirme

İşte Faruk Andıç'ın LYS-3 sorularıyla ilgili değerlendirmeleri:

"2014 LYS Edebiyat testinde öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre 56 sorunun 22’si anlam bilgisi ve dil bilgisi sorularından oluşmuş ve bu soruların içeriği ve konu dağılımı 2013 LYS’den pek farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Bu haliyle sınavın bu bölümü için YGS Türkçe testinin küçültülmüş hâli denebilir. 2014 LYS Edebiyat testinin 56 sorusundan 34’ü edebiyatla ilgili sorulmuş. Soruların 14’ü Cumhuriyet edebiyatından gelmiştir. Geri kalan sorular diğer dönemlere, söz sanatlarına, şiir bilgisine dağılmıştır. 2013 LYS’ye yaklaşık bir dağılım olduğu anlaşılmıştır. Edebiyat soruları içinde, edebiyat kültürünü kullanarak öğrencinin yorum yapmasını gerektiren 6-7 soru sorulmuş. Sınavda Samiha Ayverdi, Yavuz Bülent Bakiler, Necip Fazıl gibi daha önce pek sorulmayan sanatçılara da yer verilmiş.

COĞRAFYA SORULARI KOLAY GELDİ

Sorular müfredata ve kazanımlara uygun sorulduğu anlaşılmıştır. Geçen yılki sınava göre YGS konularının ağırlığı daha az olduğu gözlenmiştir. Sorular daha çok “beşeri ve ekonomik coğrafya” ile “çevre ve toplum” konularından gelmiş. Güncel konulardan bolca soru vardı. (Küresel ısınma, doğal afet, hızlı nüfus artışı sonucu doğal kaynakların tüketimi, sulak alanların korunması v.b.) Bilgi soruları fazlaydı ama orta zor ve kolay denebilecek bir sınavdı. Geçen yıllara oranla sorular daha kısaydı."
  
Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü



<< Önceki Haber ÖSYM'nin hazırladığı LYS-3 soruları nasıldı? İlk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER