Öğretmenler Günü programına 'yok artık' dedirten engel

Bayburt Erdemli Kalemler Derneği'nin '24 Kasım Öğretmenler Günü' çerçevesinde düzenlediği ve aşık edebiyatının usta isimlerinden Bekir Salim ve Nuri Şahin'in katılacağı program izinlere rağmen iptal edildi.

Öğretmenler Günü programına 'yok artık' dedirten engel

Bayburt Erdemli Kalemler Derneği'nin '24 Kasım Öğretmenler Günü' çerçevesinde düzenlediği ve aşık edebiyatının usta isimlerinden Bekir Salim ve Nuri Şahin'in katılacağı program, Bayburt Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan izinlere rağmen, İl Kültür Müdürlüğü tarafından istenen yazılı izin belgesi gerekçe gösterilerek iptal edildi. Programın AK Partili yöneticilerin İl Kültür ve Turizm Müdürü'ne baskısı nedeniyle yapılamadığı iddia edildi.

Şair Zihni Kültür Merkezi'ndeki programın iptal edilmesiyle ilgili dernek başkanı Fatih Kürşat Sansu, son 5 yılda söz konusu salonda düzenledikleri program sayısının 50'yi geçtiğini belirterek, "Hiçbirinde bir problem yaşamadık. Bir hafta önceden Bayburt Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nden alınması gereken bütün izinlerimizi aldık. Önceki gün gece saat 21.00 sularında bizi aradılar ve 'sıkıntı var, belge almanız gerekir' dediler. Konuyla ilgili bütün gün dernek yetkilileri olarak Valilik ve Emniyet'te bu belgenin peşinden koştuk. Bize 'alınması gereken böyle bir belge yok' denildi. Normalde daha önce yaptığımız programlarda tarafımızdan herhangi bir belge istenmemişti. Bir hafta önce ilk başvurduğumuzda da şifaen herhangi bir engel olmadığı söylenmişti. Ama son dakikada bizi perişan ettiler" dedi.

"Bu devirler bir gün geçecek"


İl Kültür Müdürlüğü'nden programın iptal gerekçesine dair bir açıklama yapılmadığını hatırlatan Başkan Sansu, şunları ifade etti: "Çok üzgünüz, sıkıntı oldu, program için buraya kadar gelenlere teşekkür ediyoruz. Bayburt'ta çoğu zaman sosyal faaliyet eksikliğinden şikayet edilir, biz dernek olarak yılda 10 tane faaliyet düzenleriz. Konserler, tiyatro gösterilerimizle herkesten bugüne kadar teşekkür aldık. Bu sene de değerli aşıklarımızla 300 kişilik salonu dolduracaktık. Bu fırsattan yararlanılmasına müsaade etmediler, inşallah bu devirler bir gün geçecek."

Gecenin program konuğu aşık edebiyatının usta ismi Bekir Salim ise duruma üzüldüğünü belirterek, "Buraya geldik, konuşturulmadan geri dönüyoruz. Hiç önemli değil. Konuşsaydık, vatanımızı milletimizi anlatacaktık. Siyaset öte konuları, çocukluk anılarımızı anlatacaktık. Buna müsaade etmediler, canları sağ olsun. Zaman düz bir hat gibi gitmiyor, dairesel hareket ediyor. Bugün birilerine, yarın başkalarına bayram. O yüzden hiç kimsenin hiçbir endişesi yok. Biz Allah'ımıza sonsuz itimat ediyoruz vesselam." dedi.

Bir diğer aşık Nuri Şahinoğlu da; "Bayburt'tan davet aldığımızı görünce çocuklar gibi sevindik. 71 üniversitede Dede Korkut kitabım okutuluyor. Dede Korkut diyarı olan Bamsı Beyrek'in Bayburt hisarının kızını kendisine aşık edecek kadar kaldığı ve Bamsı Beyrek hikayesinin geçmiş olduğu mekanı olan Bayburt'umuzda Dede Korkut şenliklerinin yapıldığı, türbesinin bulunduğu Bayburt'ta Bayburtlulara seslendirilmemenin sebebini anlamış değilim. Milli kültürün ihyası için üç arkadaş çaba sarf ediyoruz; beni bu muallimden, dededen, bebeden mahrum bırakan zihniyeti şiddetle kınıyorum." diye konuştu.

MHP'li Meclis Üyesi: "Gidin baskıyı dağdaki teröriste uygulayın"

Programa davetli olarak katılan MHP Bayburt Belediye Encümen üyesi İlhan Güçlü, konuyla ilgili yetkililerin programın iptal nedenini açıklayamadıklarını, AK Partili yöneticilerin programın yapılmaması için müdüre baskı uyguladığını iddia etti. Güçlü: "Gidin baskıyı dağdaki teröriste uygulayın. Bunlar toplumu üzen, geren hadiselerdir. İnşallah bir daha yaşanmaz." diye konuştu. Bayburt Postası
<< Önceki Haber Öğretmenler Günü programına 'yok artık' dedirten engel Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER