SBS tercihlerinde kritik uyarılar!

Uzmanlar uyardı: SBS tercihlerinde puan değil başarı sırası ve yüzdelik dilim önemli...

SBS tercihlerinde kritik uyarılar!

  • Puanlarda yüzde 20 civarında düşüş bekleniyor.
  • "SBS tercihinde puan değil sıra önemli."
  • "Tercih ve yerleştirme kılavuzu iyi incelenmeli."
  • "Tek tercih hakkı var ve onaydan sonra düzeltilemiyor."

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları sonrasında tercih telaşı başladı. Lise kontenjanları yüzde 30 artırılırken uzmanlar soruların zorluğu sebebiyle puanlarda yüzde 20 oranında düşüş yaşanacağı tahmininde bulundu.

Öğrencilerin tercihlerini, bu değişiklikler doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yarın açıklanacak olan okulların yüzdelik dilimleri ve başarı sıralamasına göre yapması gerektiği vurgulandı. Eğitim Uzmanı Elvan Bükülmez, yerleştirme sisteminde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen okul başarı puanının bu yıl SBS’yi yüzde 30 oranında etkilediğine dikkat çekti. Bükülmez, “Öğrenciler tercihlerini yaparken geçen yılki puanlar baz alınmamalı." dedi.

Bükülmez, "Tercihte önemli olan yüzdelik dilimlerdir. Çünkü sınav sorularının bu yıl zor olması puanları önemli ölçüde düşürecek. Ortalama 20 puan düşmesi bekleniyor. Örneğin geçen yıl 420 puanla öğrenci alan bir okulun, bu yıl 400 puanla öğrenci kabul etme ihtimali çok yüksek. Yüzdelik dilimler bunu gösteriyor. Kontenjanların yüzde 30 artması da öğrencilere önemli fırsat sağlayacak." dedi.

"Daha fazla öğrencinin yerleşme ihtimali olacak. Tercihlerde 5 tane hayali, iki reel ve 3 tane de açıkta kalmamak için yedek tercih yapılmalı." uyarısında bulunan eğitim uzmanı, "Tercih ve yerleştirme kılavuzu iyi incelenmeli. Çocuğun genel yetenekleri ve özelliklerini doğru algılayıp ona göre yönlendirmeliyiz” diye konuştu.

Bugün'ün haberine göre Anafen Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal, öğrencileri sadece 1 tercih yapabilecekleri için dikkatli olmaları konusunda uyardı. Uysal, “Tercih ve okulda onaylama işlemi yapıldıktan sonra tercihlerini düzeltemeyecekler. Dolayısıyla asil ve yedek yerleştirme için bu liste kullanılacağından tercihlerini çok dikkatli yapmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Bakanlığın okul listelerini yayınlayacağını, adayların bunları inceleyerek kendi puanlarına, yüzdelik dilimlerine ve genel başarı sıralarına en uygun okulları yazmalarının lazım geldiğini belirten Uysal, "Bu yıl sınavın zor olduğu ile alakalı olarak puanlarda oynama oldu ve biraz daha düştü. O yüzden puanlar yanıltıcı olabilir, geçen yılki yüzdelik dilimler ve genel başarı sıralamalarını baz alarak tercihlerini yapsınlar.” dedi.


<< Önceki Haber SBS tercihlerinde kritik uyarılar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER