Sınav sistemi sil baştan değişiyor!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), bu yıl son kez yapılacak SBS sınavının ardından yeni seçme sistemi için Kazakistan modeli üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.

Sınav sistemi sil baştan değişiyor!

Gelecek yıldan itibaren uygulanacak modele göre, öğrenciler yıl içinde yaptığı ödevler, aldığı notlar, katıldığı yarışmalar hatta izlemeye gittiği tiyatro oyunlarından bile bir performans puanı elde edecek. Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla incelenen sistemde geçiş sınavlarında 'Seçmeli şıklar' yerine "açık uçlu" sorular yer alacak.

KAZAK MODELİ TALİMATI

Sabah'ta yer alan habere göre; MEB, son 10 yılda LGS, OKS, "3 aşamalı SBS" ve "tek aşamalı SBS" olmak üzere 4 farklı sistemi uygularken tek aşamalı SBS'den de vazgeçerek yerine yeni bir sistem arayışına girdi. Bakan Nabi Avcı, yeni sistem ile ilgili bakanlık uzmanlarına "Kazakistan Modeli"ni incelemeleri talimatı verdi.

AÇIK UÇLU SORU

Çocukların sadece sınav değil 4 yıllık ders dışı performanslarının da liseye ve üniversiteye geçişte etkili olmasını kararlaştıran Bakanlık, her öğrenciye "dosya" açacak ve bu dosyaya ders dışı her türlü sosyal etkinlik, yarışma ve başarıları kaydedecek. Bakanlık, öğrencilere belli kod kelimelerin yazılmasının beklendiği açık uçlu sınav yapmayı da planlıyor. Açık uçlu soruları değerlendirmek üzere geliştirilecek bilgisayar programı çocukların yazdığı kod kelimeleri tanıyarak puanlama yapacak.

MEB, "Kazak Modeli"ni Türkiye'nin nüfus, öğrenci sayısı, bölgesel eğitim farkları ve eğitim yapısı gibi faktörleri dikkate alarak birebir uygulamayacak ancak testin yanında açık uçlu soru, öğrenci dosyası, her yıl okul tarafından genel kurallara göre sınav yapılması uygulamalarını dikkate alarak yeni bir model belirleyecek.

AÇIK UÇLU SORU NEDİR

Açık uçlu sorularda öğrenciye sadece soru veriliyor. Cevap seçeneği bulunmuyor, herhangi bir yönlendirici bilgi de verilmiyor. Öğrenciye adayı "konuşturacak" ya da "yorum yaptıracak" sorular soruluyor. Sorular adayın "analiz", "sentez" ve "değerlendirme" yeteneklerine ulaşmayı hedefliyor.

BAŞLIKLARLA KAZAKİSTAN SİSTEMİ

* Üniversite öncesi, 9'u zorunlu olmak üzere 11 yıl eğitim alınıyor. Üniversiteye devam etmek isteyenler 10 ve 11. sınıfı da okumak zorunda.

* Her yıl sonunda girilen sınav ve yıl içinde alınan performans puanlarına göre öğrenciye her yıl 1 ila 5 arasında puan veriliyor. Öğrenci; 1 ve 2 alırsa sınıfı yeniden okuyor.

* 9'uncu sınıfın sonunda devlet sınavı yapılıyor. Açık uçlu sorularla yapılan devlet sınavında öğrenci, matematik, Kazakça ya da Rusça, seçmeli ders ile sınıf hangi alanı derinleştirerek okuduysa o dersten soruları yanıtlıyor.

* Öğrenci her yıl aldığı puan ile genel sınavdaki başarı puanı ile 10. ve 11. sınıfa geçebiliyor ve puanlarına göre okul seçebiliyor.

''TEST CENDERESİNDEN KURTARACAK SİSTEM''

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün katıldığı TED Ankara Koleji 3. Uluslararası Eğitim Fuarı'nda katılımcıların SBS'ye ilişkin sorusu üzerine, çocukların 4 yılda ders içi ve ders dışı birçok faaliyet yaptığı ve performanslarını, başarılarını ders dışı etkinliklere dahil etmeye yönelik bir sistem planladıklarını söyledi. Avcı, "Çocukları test cenderesinden kurtaracak yeni bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Açık uçlu sorularla yürüyen bir seçme daha sağlıklı olur diye düşünüyoruz" dedi.

<< Önceki Haber Sınav sistemi sil baştan değişiyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER