Eğitimci ve hayırseverlerin sorgusunda Skandal

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Haziran 27 2016
Aralarında eğitimci ve hayırseverlerin bulunduğu 12 kişiyi avukatlarını polis zoruyla duruşmadan atarak tutuklayan Çorlu Sulh Ceza Hakimi Üzeyir Başak’ın gerçekleştirdiği sorgu sırasında skandallar zinciri yaşandığı ortaya çıktı.
Eğitimci ve hayırseverlerin sorgusunda Skandal

Cübbesiz şekilde sorgu yapmaya çalışan hakim Başak, avukatların beyanlarını eksiksiz şekilde tutanağa geçmedi, salonda kayıt sistemi bulunması ve talep edilmesine rağmen kaydı açtırmadı. Yasak olmasına rağmen silahlı polisleri duruşma salonuna aldı. Avukatların hiçbir usul itirazını dikkate almayan hakim Başak, önce avukatlarını polis zoruyla duruşmadan attırdı, sonra savunma yapmak isteyen eğitimcilere “susma haklarını kullandıkları değerlendirilmiştir” diyerek söz dahi vermedi. Karar metnini kopyala-yapıştır yaparken avukata yakalandı ama “Bir daha yapmayız” diyerek geçiştirdi. Duruşma salonunda şüphelilerin yüzüne okuması gereken kararı ise koridorda polis barikatının ardından açıkladı.

HAKİMDEN CÜBBESİZ SORGU ISRARI

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde geçtiğimiz Pazartesi günü avukatları salondan attırarak duruşma salonunu polis barikatları ile ablukaya aldıran hakim Başak ile avukatlar arasında cübbe krizi yaşandığı ortaya çıktı. Hakim Başak’ın kürsüye cübbesiz çıkarak, şüphelilerin sorgusuna başlaması üzerine savunma avukatları, yargılama usullerine göre cübbesiz sorgu yapılamayacağı yönünde itirazda bulundu. Ancak avukatların itirazlarına rağmen hakim Başak, iki kişinin sorgusunu cübbesiz olarak gerçekleştirdi. Avukatların tekrar, bir hakimin cübbesiz olarak sorgu yapamayacağı, bunun kanunlara açıkça aykırı olduğu itirazını yapması üzerine ise Başak ikinci kişiden sonra hakimlik cübbesini giyerek avukatlara, “Tamam mutlu oldunuz mu?” dedi.

GÖRÜNTÜ KAYDINI AÇTIRMADI

Sorgunun başlaması ile birlikte avukatlar ilgili yönetmelik gereğince Sesli ve Görüntülü Kayıt Sistemi’nin açılmasını talep etti. Hakim Başak, avukatların sorgunun kayıt altına alınması talebini reddetti. Bunun üzerine avukatlar, bütün talep ve beyanlarının eksiksiz şekilde kayda girmesinin yasal zorunluluk olduğunu hatırlattı. Beyanlarının tutanağa eksik geçirildiği için tekrar salonda hazır bulunan kayıt si

Bu haberler de ilginizi çekebilir