Şaka değil... Ekonomi Bakanı, işçiye asgari ücret artışının zararını anlattı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’deki fabrikalarda işçilere, yüksek asgari ücretin zararlarını anlattı.

Şaka değil... Ekonomi Bakanı, işçiye asgari ücret artışının zararını anlattı

Muhalefetin vaatlerinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında, ekonomiyle ilgili bakanların katıldığını mini Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüldüğünü ifade eden Zeybekci, yüksek asgari ücretin devlete bir maliyeti olmadığını ancak giderleri artan işletmelerin kapatacağını, muhatabın işveren sendikaları olduğunu söyledi.

Bakan Zeybekci, Eskihisar Mahallesi’nde AK Parti eski Denizli Merkez İlçe Başkanı Birtan Şahan’ın fabrikası olan Kalbim Gıda’da işçilere hitap ederek, muhalefet partilerinin vaatlerini saçmalık olarak değerlendirdi. 

Zeybekci, "Türkiye’de vaatlerin havada uçuştuğunu görüyoruz. Hem de açık arttırmaya çıktı. Bunları ben tek cümleyle cevaplamak istiyorum, biz bu saçmalıkların hiçbirisini yapmayacağız. Dün Başbakanımız'ın başkanlığında bir mini Bakanlar Kurulu yaptık. Ekonomiyle ilgili Bakanlar Kurulu. Orada da istişare ettik. Bu vaat açık arttırmasında, devleti ilgilendiren zerre miktarı bir şey yoktur. Bu vaatlerin devlet tarafı yoktur. Devletin cebinden bir kuruş para çıkmaz. Asgari ücret bin 500 olmuş, 2 bin olmuş, 2 bin 500 olmuş, 3 bin olmuş devleti ilgilendirmez. Hattâ bu işten en kazançlı çıkan Maliye Bakanı'dır, onu da söyleyeyim. Asgari ücreti yükseltirsiniz, çünkü devlette bir kişi dahi asgari ücretle çalışmıyor, bir kişi. En düşük ücret, belki asgari ücretin iki misli civarında. Bunun tarafı reel sektördür. Bunun tarafı sendikalardır. Bunun tarafı işveren sendikalarıdır. Bu var ya bizim güzel bir lafımız, afedersiniz belki yanlış olacak ama, bekara … boşamak kolaydır." dedi.

'ASGARİ ÜCRET ARTARSA BU İŞTEN MALİYE BAKANI KAZANÇLI ÇIKAR'

Sırtlarında yumurta küfesi olduğunu belirten Bakan Nihat Zeybekci, asgari ücretin artması halinde işçilerin nasıl zarar göreceğini anlattı: “Bakın, hepiniz reel sektörde çalışıyorsunuz. Size soracağım, şuradaki arkadaşlarımızın hepsi diyelim ki şirkette çalışıyor, toplam 250 kişisiniz. 250 kişinin çalıştığı bu şirkette, 250 bin lira giderimiz var. Öyle diyelim. 250 kişi, diyelim ki 250 bin lira da gelirimiz var. Bu şirkette siz dediniz, bu giderler var ya, onu 350 bin lira yaptık. Ne yapmamız gerekiyor arkadaşlar? Cevabını siz bulun. Yapmanız gereken şey, aynı insanla üretimi arttırmak. Bunu yapamadığınıza göre yapmanız gereken şey şudur arkadaşlar, 250 lira gideri sabit tutarak, personel sayısını azaltıp geri kalan personelle 250 liralık gelir elde etmeye çalışırsınız. Bunu da beceremezsiniz ve dükkanı kapatırsınız. Şu anda bu saçmalıkları üretip de Türkiye’de maalesef siyaseti ucuzlatanlar, Cumhurbaşkanımız'ın tabiriyle beş tane koyunu güdüp akşam sapasağlam eve getiremeyecek kabiliyette olan insanlardır. Bunu dahi bilmiyorlar, yani bu asgari ücret arttığı zaman Maliye Bakanı'nın bu işten kazançlı çıkacağını dahi bilmiyorlar. Bu işin tarafı sendikalardır. Bu işin tarafı işverenlerdir. Soruyoruz, kimse reel ekonomiyle konuştu mu? Biz bu saçmalıklarla Türkiye’nin vakit kaybetmesine asla ve asla Türkiye müsaade etmeyecek diye düşünüyoruz.”


<< Önceki Haber Şaka değil... Ekonomi Bakanı, işçiye asgari ücret... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER